Washington Post: Protestele de la Hong Kong ar putea schimba modul de gandire al Beijingului. VIDEO
Protestele care au loc in prezent la Hong Kong ar putea aduce unele beneficii, chiar daca orasul-stat nu va primi din partea Beijingului sistemul democratic deplin pe care il reclama manifestantii, comenteaza Washington Post.
In opinia multor observatori din cadrul elitei, protestatarii prodemocratie din Hong Kong sunt naivi. Desi orasul se autoguverneaza in mare parte, Beijingul are putere asupra evolutiei sale politice, iar Partidul Comunist de pe continent este putin probabil sa raspunda cererilor de democratie ale demonstrantilor. Schimbarea cursului pe fondul unor proteste populare ar incuraja ideile subversive in randul chinezilor din alte regiuni. Mai degraba decat sa incurajeze schimbarea, tulburarile din Hong Kong ar putea confirma cele mai mai temeri ale Beijingului cu privire la pierderea controlului.
Multi protestatari recunosc ca nu au parghii. Studentii activisti cu care am vorbit in ultima saptamana nu se asteapta la o schimbare rapida sau dramatica a cursului reformei politice din Hong kong. Intr-adevar, ei vor sa creasca gradul de constientizare a publicului, fac apel la liderii orasului sau pur si simplu se exprima. Unii activisti insa se tem de o reprimare violenta a protestelor, de tipul celei din Piata Tiananmen.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Situatia va deveni impredictibila daca Beijingul decide sa reprime brutal protestele, ceea ce seful Executivului din Hong Kong, Leung Chun-ying, a declarat luni ca nu se va intampla. in afara de aceasta turnura, activismul din Hong Kong ar putea aduce beneficii, chiar daca orasul-stat nu va primi sistemul democratic deplin pe care il merita. In primul rand, demonstratiile ar putea afecta gandirea pe viitor a Beijingului. Liderii Partidului Comunist ar putea primi mesajul ca nu pot lovi Hong Kong-ul fara ca acesta sa nu riposteze intr-un mod care sa afecteze China. In al doilea rand, demonstratiile ar putea determina liderii din Hong Kong sa reprezinte mai bine interesele orasului in interactiunile cu Guvernul central. Conducerea orasului este clar pro-Beijing, dar in acelasi timp liderii vor sa evite revoltele.
In al treilea rand, mai sunt multe decizii de luat - sau de reconsiderat - in cazul carora fortele democratice pot obtine succese reale. Desi Beijingul ar putea sa fie de neclintit in planul sau privind nominalizarile liderilor executivi, partile pot relaxa propunerea atunci cand vor fi stabilite detaliile. Oficialii guvernamentali afirma ca acest cadru ar putea fi revizuit dupa 2017. Cel mai mare castig pentru democrati ar putea fi alegeri libere pentru Consiliul Legislativ al orasului. Doar unii dintre membrii sai sunt alesi in prezent, dar dupa 2017 ar putea exista schimbari.
Presa chineza schimba tonul fata de manifestatiile din Hong Kong, inaintea Zilei Nationale
Beijingul parea dispus marti sa se inarmeze cu rabdare in privinta protestelor din Hong Kong, potrivit relatarilor din presa oficiala, care face apel la "ratiune", in ajunul Zilei Nationale a Chinei. Foarte discreta in privinta manifestatiilor din fosta colonie britanica, presa oficiala de la Beijing si in special postul national de televiziune, si-au indreptat atentia in principal asupra ceremoniilor programate la 1 octombrie, care vor fi marcate de prezenta in Piata Tiananmen a presedintelui Xi Jinping, insotit de membri din conducerea Partidului Comunist chinez (PCC).
"Sa lasam ratiunea sa prevaleze", titreaza intr-un editorial China Daily, cotidianul oficial de limba engleza. "Este greu de crezut ca se poate ajunge la o societate mai buna prin actiuni violente", adauga cotidianul, care lanseaza un nou atac la adresa "extremistilor politici" aflati la conducerea miscarii de protest "Occupy Central". "Se contureaza un scenariu intunecat", avertizeaza cotidianul, care sustine ca organizatorii manifestatiilor au recunoscut ca "multimea de oameni aflata in strada a scapat de sub control". Retragerea fortelor de interventie arata ca autoritatile din Hong Kong "pot da dovada de retinere", pentru ca "locuitorii sa realizeze daunele provocate de manifestanti", mai avertizeaza cotidianul chinez.
Manifestantii din Hong Kong, in frunte cu studentii, protesteaza fata de decizia Beijingului, anuntata in luna august, de a introduce votul direct pentru alegerea sefului Guvernului incepand din 2017, pastrand insa controlul asupra candidaturilor.
La randul sau, sub titlul "Campania Occupy Central provoaca zgomot", cotidianul de limba engleza Global Times afirma, intr-un editorial, ca, daca "oponentii isi continua campania, vor provoca mai multe probleme locuitorilor, investitiile vor avea de suferit, iar Bursa si pietele vor fi afectate". Acest lucru "va lovi in interesele populatiei", adauga cotidianul, care reafirma ca "Guvernul central nu va ceda in fata haosului". Recunoscand ca "oponentii au avut succes in mobilizarea sustinatorilor lor", cotidianul oficial considera insa ca acestia se afla acum "in impas".
Pe de alta parte, Cotidianul Poporului, publicatia Partidului Comunist, subliniaza, intr-un comentariu, ca organizatorii manifestatiilor dau dovada de dispret fata de "statul de drept". Un alt comentariu, intr-un ton mai moderat, subliniaza necesitatea "stabilitatii" in Hong Kong. China se pregateste incepand de marti pentru o saptamana de evenimente pentru a marca Ziua Nationala, iar autoritatile de la Beijing au cenzurat masiv informatiile provenind din Hong Kong.
Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Hua Chunying, a calificat, luni, manifestatiile drept "actiuni ilegale care ameninta statul de drept si securitatea publica".
Seful Executivului din Hong Kong cere incetarea imediata a manifestatiilor
Seful Executivului din Hong Kong a cerut, marti, miscarii prodemocratie Occupy Central sa puna capat "imediat" manifestatiilor care perturba de trei zile functionarea centrului financiar al orasului chinez. "Fondatorii Occupy Central au declarat in repetate randuri ca daca miscarea devine incontrolabila, vor cere incetarea ei. Le cer acum sa isi respecte angajamentul si sa puna capat imediat campaniei lor", a declarat Leung Chun-ying in urma unor ciocniri, duminica seara, intre manifestanti si politie, care a incercat sa ii disperseze folosind gaze lacrimogene.
Occupy Central a respins imediat apelurile liderului din Hong Kong. "Daca Leung Chun-ying isi anunta demisia, aceasta ocupatie va inceta, cel putin provizoriu", a declarat cofondatorul acesteia, Chan Kin-man, in cadrul unei conferinte de presa.
Luni seara, cateva zeci de mii de persoane, dintre care majoritatea studenti si liceeni, s-au reunit intr-o atmosfera mult mai detensionata la Admiralty, in apropiere de sediul Guvernului, Causeway Bay, o zona comerciala, si Mong Kok din Kowloon, in fata insulei Hong Kong, pe continent. Ei l-au criticat pe Leung Chun-ying, a carui imagine cu dinti de diavol a fost plimbata de multime, cerandu-i demisia si scandand traditionalul apel la sufragiu universal nelimitat in 2017.
In pofida anuntului din cursul zilei privind retragerea scutierilor, manifestantii si-au confectionat tinute de lupta acoperindu-si hainele cu plastic si infasurandu-si fetele cu folie alimentara.
SUA indeamna autoritatile din Hong Kong sa aiba o atitudine de retinere fata de protestatari
Presedintia Statelor Unite a indemnat autoritatile din Hong Kong sa aiba o atitudine de "retinere" fata de zecile de mii de manifestanti care solicita prerogative politice suplimentare in fosta colonie britanica. "Administratia Statelor Unite urmareste cu atentie situatia din Hong Kong", a declarat Josh Earnest, purtatorul de cuvant al Casei Albe. "Statele Unite le cer autoritatilor din Hong Kong sa dea dovada de retinere; de asemenea, manifestantii trebuie sa se exprime in mod pasnic", a spus Earnest.
Mii de manifestanti continua sa sfideze puterea luni, la Hong Kong, dupa o noapte de confruntari cu fortele de ordine, blocand centrul orasului pentru a cere Beijingului mai multa libertate politica. "Statele Unite sustin sufragiul universal in Hong Kong, in conformitate cu legea fundamentala, si sustinem aspiratiile poporului din Hong Kong. Am informat Beijingul in legatura cu pozitia noastra si vom continua sa facem acest lucru. Credem ca o societate deschisa, cu un grad de autonomie sporit si in care sa fie respectate drepturile, este esentiala pentru stabilitatea si prosperitatea in Hong Kong", a adaugat Earnest.