Uniunea Europeana reactioneaza dupa ce Libia a anuntat ca va impune Sharia, legea islamica

Ultima actualizare: 26-10-2012 23:05

Conducerea interimara a Libiei a anuntat oficial ca aceasta tara a fost "eliberata" de sub dictatura lui Ghaddafi, care a tinut aproape 4 decenii. Noii lideri au precizat ca dictatura va fi inlocuita cu un sistem democratic, dar mult mai ... islamist.

Uniunea Europeana a indemnat noile autoritati libiene sa respecte "drepturile omului si principiile democratice", ca reactie la anuntul reintroducerii principiilor Legii islamice (Sharia), dupa inlaturarea regimului Muammar Ghaddafi, informeaza AFP.

"Asteptam ca noua Libie sa fie fondata pe respectarea drepturilor omului si a principilor democratice", a declarat Maja Kocijancici, purtatorul de cuvant al Inaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

Presedintele Consiliului National de Tranzitie (CNT), Mustafa Abdeljalil, a reiterat duminica la Benghazi, unde a fost proclamata "eliberarea" Libiei, ca legislatia tarii se va fonda pe Sharia (legea islamica).

Intr-un discurs in care anunta victoria Consiliului National al Tranzitiei, liderul Mustafa Abdel Ja­lil a promis ca va interzice creditele imobiliare, precum si alte legi care nu sunt conforme cu jurisprudenta islamica.

Desi a spus ca, deocamdata, nu are puterea sa faca singur astfel de schimbari, comentariile sale intr-o zi atat de importanta au sugerat ca Islamul ar putea juca un rol extrem de important in viitoarea Libie - scriu cei de la Wahsington Post. De asemenea, au sporit dezbaterile - care erau, oricum, intense - pe marginea subiectului Islamului si a rolului acestuia in tarile transformate de Primavara Araba.

"Declaratie de eliberare. Ridicati-va capetele. Sunteti libieni liberi", a spus vicepresedintele CNT, Abdel Hafez Ghoga, in cadrul unei ceremonii organizate la trei zile de la cucerirea Sirt si moartea fostului lider.

Aceasta proclamatie atat de asteptata a fost, totusi, umbrita de o polemica in jurul circumstantelor mortii fostului lider libian, ucis dupa ce a fost capturat in viata. Pentru Marea Britanie, acest incident a "umbrit putin" reputatia Consiliului National de Tranzitie.

Potrivit numarului doi in ierarhia CNT, Mahmoud Jibril, o autopsie realizata duminica dimineata a conchis ca fostul lider a fost ucis cu un glont in cap intr-un schimb de focuri pe drumul spre spital. Un oficial al CNT a anuntat ca trupul neinsufletit va fi predat rudelor, care vor decide "in colaborare cu CNT" locul unde va fi inmormantat.

Intr-o mare de steaguri verzi, negre si rosii, zeci de mii de civili si combatanti s-au reunit in piata centrala din Benghazi, al doilea oras ca marime al tarii, la 1.000 de kilometri est de Tripoli si fosta "capitala" a rebelilor, infiintata la jumatatea lui februarie.

Ceremonia s-a deschis cu noul imn national, apoi responsabilii noilor autoritati s-au succedat la tribuna pentru a-si exprima bucuria si mandria ca tara a fost eliberata, punctandu-si discursurile cu exclamatii vibrante "Allah Akbar" (Allah este cel mai mare).

Toti le-au adus un omagiu combatantilor morti, ale caror rude agitau fotografii, precum si celor raniti sau disparuti in acest conflict soldat, potrivit CNT, cu peste 30.000 de morti in opt luni.

CNT a asteptat cucerirea Sirt, ultimul bastion pro-Kadhafi, joi, pentru a proclama eliberarea tarii. Potrivit foii de parcurs a noilor autoritati, publicata in septembrie, aceasta proclamatie va fi urmata in cel mult o luna de infiintarea unui Guvern de tranzitie.

Duminica, numarul doi al CNT, Mahmoud Jibril, a asigurat ca sunt deja in desfasurare negocieri pentru formarea noului Guvern interimar, din care a anuntat ca nu va face parte. "Acest proces va dura cu aproximatie o saptamana, pana la o luna", a estimat el.

Acest proces risca sa fie complicat de lupte de putere numeroase: liberali contra islamisti, tensiuni regionaliste, rivalitati tribale, ambitii individuale sau pentru controlul veniturilor obtinute din petrol.

Noul Guvern va trebui ulterior sa organizeze in termen de opt luni alegeri pentru o Adunare care sa desemneze un comitet pentru a redacta o noua Constitutie si pentru a organiza alegeri generale in maxim un an de la formare.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO