Vulcanul Ibu a erupt din nou. A aruncat cenușă la 6 km înălțime, iar nivelul de alertă este maxim
Vulcanul Ibu din estul Indoneziei, foarte activ de la începutul anului, a erupt din nou luni, aruncând o coloană de cenuşă la 6 km deasupra vârfului, potrivit autorităţilor.
Vulcanul a erupt de cel puţin 95 de ori de la începutul anului, iar în prezent se află la cel mai înalt nivel de alertă din sistemul indonezian cu patru niveluri. Autorităţile au ridicat nivelul de alertă la maximum la jumătatea lunii mai.
Această nouă erupţie a vulcanului Ibu, situat pe insula Halmahera, în provincia Maluku de Nord, a avut loc luni la ora locală 3.30 (duminică, 21.30, ora României) şi a aruncat praf vulcanic peste zonele din jur.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"A fost observată o coloană de cenuşă, de culoare cenuşie şi densitate groasă, care se deplasa spre vest", a declarat directorul Agenţiei Naţionale pentru Vulcanologie şi Geologie, Muhammad Wafid, într-un comunicat. "Zgomote au fost auzite până la postul (de monitorizare)", a adăugat el.
Populaţia este rugată să nu intre într-o zonă de excludere cuprinsă între patru şi şapte kilometri în jurul craterului vulcanului.
Ibu este unul dintre cei mai activi vulcani din Indonezia, cu peste 21.000 de erupţii înregistrate anul trecut. Potrivit cifrelor oficiale din 2022, pe insula Halmahera trăiesc peste 700.000 de persoane. Pe 17 mai, sute de persoane care locuiesc în apropierea vulcanului Ibu au fost evacuate ca măsură de precauţie, după ce o nouă erupţie a determinat autorităţile să ridice nivelul de alertă la pragul maxim.
Indonezia, un arhipelag vast, se confruntă cu o activitate seismică şi vulcanică frecventă din cauza poziţiei sale, pe "Cercul de foc" al Pacificului. Luna trecută, vulcanul Ruang din nordul provinciei Sulawesi a erupt de mai multe ori, obligând mii de locuitori din insulele învecinate să plece. Toţi cei aproximativ 800 de locuitori ai insulei Ruang vor fi relocaţi permanent.