Ne vom naste din amestec de atomi? Viata ar putea fi creata in 208 zile
Se poate crea viata din amestecarea unor atomi, adica a unor elemente chimice de baza? Un experiment nou-nout ne va raspunde la una dintre cele mai misterioase intrebari.
La Universitatea din Glasgow, mai multi cercetatori lucreaza de ceva vreme la un proiect nemaintalnit. Cei care au intrat in laboratoare l-au putut vedea pe tehnicianul Jim McIver conectat la tot felul de aparate, care mai de care mai ciudate si mai pline de fire ce ajungeau in cutii metalice ce faceau masuratori. E o scena parca rupta dintr-un cliseu cinematografic, numai ca de data asta e vorba de un experiment adevarat.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Viata in sapte luni
La departamentul de chimie al universitatii, condus de Lee Cronin, cercetatorul explica ca e departe de a-l recrea pe monstrul Frankenstein, desi scopul proiectului este asemanator. Cei care lucreaza la experiment vor sa recreeze viata in 5.000 de ore de laborator.
"Complexitatea, chiar si a celor mai simple forme de viata, trebuie sa porneasca de undeva", spune profesorul Cronin.
Specialistii au ca scop dezvoltarea vietii de la zero, fara bacterii sau alte microorganisme, amestecand doar tungsten, vanadiu si molibden. Acestia ar trebui sa genereze polioxometalati, care sa fie cei care duc la formarea altor structuri similare.
Primele incercari
Stanley Miller si Harold Urey de la Universitatea Chicago au incercat prima data un asemenea experiment in 1952, cand au reacreat in laborator conditiile atmosferei primordiale (un amestec de vapori, hidrogen, metan si amoniac). Ei au produs astfel aminoacizii si au demonstrat ca in Universul primordial conditii similare ar fi putut da nastere primelor semne slabe de viata.
Intrebari fara raspuns
Concluzia la care au ajuns insa si cei care au mai incercat recrearea vietii si cei care inca mai experimenteaza este ca deocamdata nu se poate explica cum se face trecerea de la materia biologica, neinsufletita, la viata insasi.