Oamenii de stiinta au creat vase de sange umane in laborator

Ultima actualizare: 04-04-2012 18:04
vase de sange uman

Cercetatorii au gasit o modalitate de-a obtine vase de sange uman in laborator. Acestea pot fi tinute la pastrare cel mult un an de zile si pot fi transplantate la pacient fara a crea complicatii.

Vasele de sange ar putea inlocui pentru o zi sangele artificial in numeroase interventii chirurgicale, printre care si operatiile de bypass.

Specialistii puteau deja sa construiasca vase de sange din celulele pacientului, insa procesul dura in jur de noua luni sau chiar mai mult. Un timp prea mare pentru pacientul care nu poate astepta atat de mult pentru a intra intr-o operatie.

Noua tehnica presupune insa obtinerea vaselor de sange in avans folosind celule din tesutul uman de la diversi donatori, tinute in colagen, intr-un tub biodegradabil sau intr-un cofraj facut din polimer.

Cand tubul se dizvolva, in urma raman vasele de sange. Acestea sunt apoi “spalate” cu celule umane adevarate pentru a fi complet benigne si pentru a nu exista posibilitatea unei respingeri din partea organismului.

Vasele cu sange uman au fost testate pe maimute, iar rezultatele au fost unele pozitive. Circulatia sangelui a fost complet restabilita.

Aceste vase de sange obtinute in laborator isi pot pastra elasticitatea si concentratia, nu se coaguleaza, dupa ce au fost puse la pastrare intr-o solutie cu clorura de sodiu, timp de un an de zile.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO