Voluntarii din cadrul studiului asupra Sputnik V din Rusia nu vor mai primi placebo

23-12-2020 14:32


Vaccinurile AstraZeneca și Sputnik, evaluate în teste comune pentru determinarea eficienței împotriva coronavirusului

Institutul Gamaleia din Moscova, dezvoltatorul primului vaccin rusesc împotriva COVID-19, a anunţat miercuri că voluntarii din faza finală a studiului clinic pentru Sputnik V nu vor mai primi placebo, conform RIA, citată de Reuters.

Alexander Ginsburg, directorul institutului, a declarat că Ministerul Sănătăţii a autorizat stoparea administrării tratamentelor placebo noilor recruţi în cadrul celei de-a treia faze a studiului clinic.

"Totul a fost dovedit, iar pandemia continuă, deci un placebo nu este deloc bun", a spus Ginsburg citat de RIA.

El a adăugat că ar dori să îi identifice pe cei care au primit tratamente placebo şi să le ofere vaccinarea, "însă nu este clar dacă autoritatea de reglementare va permite acest lucru".

Rusia a lansat vaccinul Sputnik V către medici şi alţi angajaţi din sistemul sanitar aflaţi în prima linie la Moscova luna aceasta şi peste 200.000 de persoane au fost deja vaccinate.

Datele preliminare publicate săptămâna trecută au indicat că Sputnik V, pe care autorităţile de reglementare ruse l-au aprobat în august după mai puţin de două luni de testare pe subiecţi umani, are o eficienţă de 91,4%.

Autorizaţia de urgenţă nu a aşteptat, cum se întâmplă de obicei, rezultatele fazei a treia a studiului clinic.

În faza a treia a studiului clinic, un număr mare de voluntari primesc aleatoriu fie vaccinul, fie o injecţie placebo de control, fără a şti care dintre cele două variante le-a fost administrată, iar ratele lor de infecţie sunt ulterior comparate, după ce un număr considerat suficient dintre subiecţi s-au infectat în mediul natural.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO