Vladimir Putin: "Statele Unite nu vor aliati, ci vasali". Ce a spus despre "razboiul cu Ucraina" la conferinta anuala
Vladimir Putin va sustine joi conferinta anuala, in care va raspunde, pe parcursul mai multor ore, la intrebarile adresate de populatie, in direct. Conferinta poate fi urmarita live, cu traducere in limba engleza, mai jos
LIVETEXT:
- care au fost succesele si esecurile dumneavoastra? Putin: Anul trecut am avut Jocurile Olimpice de la Soci, au fost un mare succes, am avut reunificarea cu Crimeea. Am suferit insa si sanctiuni economice, care ne-au afectat cresterea economica, dar rubla si bursa au inceput sa se redreseze. PIB-ul a crescut cu 0,6%. Am avut cea mai mare recolta din istorie. Un alt rezultat pozitiv a fost cresterea demografica si cresterea sperantei de viata.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
- veniturile reale ale populatiei au scazut ca urmare a inflatiei si a sanctiunilor. Nu cred ca acestea vor fi ridicate prea curand, fiindca au un caracter politic, vor sa ne opreasca cresterea, nu cred ca au vreo legatura cu conflictul din Ucraina. Sanctiunile au ajutat, de fapt, banca noastra centrala, care a facut anumite ajustari, a creat conditii mai sanatoase de crestere economica.
- ati vazut ce efect au avut sanctiunile asupra Iranului? Economia noastra e mult mai diversificata decat a Iranului, nu e o comparatie buna. Trebuie sa profitam de situatie ca sa ne dezvoltam. Acum suntem obligati sa inlocuim importurile cu produse proprii, e o oportunitate. Stiu ca alimentele sunt mai scumpe, agricultorii sunt nemultumiti, dar trebuie sa avem un pic de rabdare.
- cred ca va dura cam doi ani ca sa iesim din criza
- avem destule resurse ca sa depasim situatia actuala? Avem un capital uman foarte bun, avem resurse, rusii sunt foarte hotarati. Dar sarcina presedintelui, bancii, oficialilor, e sa reduca costurile acestei tranzitii.
- ce pericole intrevedeti pe viitor? Daca avem o societate consolidata, nimic nu ne ameninta cu adevarat
- cum vom iesi din criza, care e planul? Impresia generala e ca pur si simplu asteptam sa creasca pretul petrolului ca sa ne revenim. E o critica exagerata. Guvernul are intotdeauna nevoie de critici, dar planul nostru e foarte amplu, complicat. Toata lumea ne critica, dar toti sunt de acord si ca am facut pasii potriviti. Poate ca asteptarile sunt foarte sus, dar va indemn sa aveti rabdare, suntem pe drumul cel bun.
- rubla s-a intarit recent din cauza ca a crescut un pic pretul petrolului? Analistii vad aceasta legatura, dar aprecierea rublei e prea puternica ca sa aiba doar aceasta explicatie. De pilda, somajul e foarte scazut, sub rata din UE.
- preturile au crescut, salariile sunt la fel sau mai mici, oamenii isi pierd locurile de munca, cat vom mai rezista? Am mai spus ca salariile reale au scazut din cauza inflatiei, va trebui sa sprijinim categoriile de risc, sa protejam locurile de munca. Dar intarirea rublei arata ca inflatia scade.
- una din prioritatile noastre e sa avem cat mai multi lucratori calificati, colaboram cu IMM-urile
- Alexei Kudrin, ministru de Finante al Rusiei intre 2000 si 2011: chiar daca va creste pretul petrolului, PIB-ul nostru nu va creste suficient, dezvoltarea va fi afectata si vom ramane in urma restului lumii. Putin: Dumneavoastra ati fost printre autorii programului de dezvoltare pana in 2020 si nu l-am schimbat radical, deci aveti o parte din vina. Trebuie sa cream conditii economice mai bune pentru afaceri, pentru investitori. E nevoie de vointa politica. Teoretic, ar trebui sa scadem pensiile, ajutoarele sociale, dar ca sa ai increderea poporului, trebuie sa ai si inima, sa intelegi ca oamenii sufera. Ma tem ca riscam sa ajungem in situatia de la inceputul anilor '90, cand oamenii isi pierdusera increderea in guvern. Si poate ca nu vom ramane in urma altora, de pilda datoria nationala a SUA depaseste PIB-ul lor. Vom promova cresterea, insa in asa fel incat cetatenii sa nu fie prea impovarati.
- Alexei Kudrin: ar trebui marite selectiv salariile, in functie de nevoile categoriilor sociale. Am fi putut evita inflatia de acum, de 17%. Strategia de care vorbeati a ramas doar pe hartie, nu a fost implementata, cred ca avem nevoie de o strategie clara. Putin: Strategia e folosita in continuare, sunt de acord privind marirea salariilor, dar e usor de spus si greu de facut.
- un fermier il roaga pe presedinte sa continue embargo-ul privind importurile de alimente, fiindca altfel piata va fi invadata de produse mai ieftine de peste hotare. Transmisiunea a fost comutata la o ferma din regiunea Kostroma, al carei proprietar se plange ca ajutoarele de stat nu ajung decat la marile exploatari agricole. Consumatorii vor produse de calitate, am crescut subventiile pentru fermieri.
- John Kopiski, un fermier de origine britanica casatorit cu o rusoaica, discuta cu Putin despre subventiile pentru crescatorii de animale. Potrivit Radio Europa Libera, care l-a intervievat recent, "fermierul John" este un fan al lui Putin, dar si al lui Stalin
- multi critica livrarile de arme catre Iran. E un contract mai vechi, a fost suspendat de presedintele Medvedev, in noul context a fost reluat. Embargo-ul international asupra Iranului nu include acest arme, sistemele de rachete S300. Sunt foarte scumpe, nimeni nu ne compenseaza pentru rezilierea contractului. E vorba de un sistem defensiv, Israelul nu are de ce sa se simta amenintat.
- vrem sa sprijinim financiar IMM-urile, sa avem profesionisti in toate domeniile
- sunt multi rusi cu credite in valuta, cum pot fi ajutati? Daca traiesti in Rusia si ai salariul in ruble, cand iei un credit in valuta iti asumi un risc. E riscul tau, nu al bancii. Poate ca guvernul va incerca sa ajute si aceste persoane, dar prioritari sunt cei cu credite in ruble. Daca .
- se anunta ca la call-center-ul organizat pentru aceasta conferinta s-au primit 2,8 milioane de intrebari in doar 90 de minute si 43.000 de MMS-uri.
- Alexei din Saratov: ati promis ca trenurile pentru navetisti vor ajunge la timp, in schimb au fost desfiintate sau scumpite. Putin: M-am infuriat cand am vazut ca s-au scumpit biletele la aceste trenuri, lumea nu si le mai permitea, le-am desfiintat. A fost o lipsa de coordonare.
- o femeie cere printr-un MMS ca Putin sa o ajute, prietena ei isi doreste foarte mult un caine dar sotul ei, colonel in rezerva, nu e de acord. Daca Putin i-ar ordona, barbatul ar fi obligat sa accepte un ordin de la comandantul sau suprem. Putin: Ar trebui sa facem un plan de actiune ca sa il rugam prieteneste pe sotul tau, daca alegi locul si cuvintele potrivite, poate iti va lua un elefant sau o haina de blana. Fii un sot bun.
- i-ati oferit lui Porosenko Donbas-ul si a refuzat. Nu, nu s-a intamplat asta. Au spus doar ca nu au cum sa investeasca in reconstructia regiunii, am discutat cu Porosenko despre faptul ca oamenii de acolo nu-si primesc pensiile. Ucrainenii au separat cu mana lor Donbas-ul.
- ce faceti daca Porosenko nu respecta acordurile de la Minsk? Nu poti avea preferinte in diplomatie, ne ghideaza doar interesele nationale. Cred ca actuala conducere a Ucrainei face o multime de greseli, e alegerea lor. Le-am cerut sa nu reia ostilitatile, au fost reluate. Porosenko putea rezolva pasnic conflictul, nu a facut-o si s-a ajuns la o tragedie. Suntem intr-o fundatura. Singura solutie e respectarea acordului de la Minsk si reforma constitutiei Ucrainei. Noi nu vom interveni, dar ne putem exprima parerea.
- oamenii vor sa stie de ce noi ajutam Ucraina si in schimb primi asta. Situatia politica se mai schimba intr-o tara, dar oamenii raman. Sunt fratii nostri, etnic e acelasi popor. Vrem sa avem relatii economice bune cu vecinii nostri. Le oferim un pret mai mic la gaze, curent etc. La finele lui 2013 am semnat un acord pentru un imprumut anual de 50 de miliarde de dolari, plus 5 miliarde pentru drumuri. Partenerii lor de acum le dau 17,5 miliarde.
- in Ucraina se aplica o politica de apartheid fata de rusi, dar ei ne cer gaz ieftin. Cum am putea avea relatii normale cu ei? Rusii si ucrainenii sunt aceeasi natiune. Rusia nu astepta nimic de la autoritatile de la Kiev afara de un tratament egal cu ceilalti parteneri si respectarea drepturilor etnicilor rusi. Vrem normalizarea relatiilor cu Ucraina.
- ce parere aveti despre ancheta asupra asasinarii lui Boris Nemtov? S-a spus ca Nemtov avea informatii despre implicarea trupelor ruse in Ucraina. Opozitia poate critica orice, nu are raspunderi. Nemtov m-a criticat, desi odinioara eram apropiati. Asasinarea sa e tragica si rusinoasa. Politia stia la o zi dupa crima cine erau asasinii, au lucrat foarte bine. Daca vor gasi un personaj in spatele asasinatului, ramane de vazut. Nu sunt trupe rusesti in SE Ucrainei, si seful armatei ucrainene a spus "Razboiul nostru nu e impotriva armatei ruse".
- de ce ati esuat in Ucraina, desi ati investit mai mult ca americanii? Nu e esecul nostru, ci al liderilor Ucrainei. I-am ajutat, desi nici noi n-o duceam bine, aveam o cooperare excelenta. Dar oamenii erau satui de saracie, de coruptie, de lacomia oficialilor si cautau o iesire. S-au indreptat spre cei care au speculat situatia, oferint solutii simple, spre nationalisti - se intampla si in Rusia in anii '90. Nationalistii au profitat, a fost esecul Ucrainei, nu al nostru.
- in republicile ex-sovietice sunt multe ONG-uri finantate de SUA, nu si de Rusia, poate de asta s-au instrainat de noi. In anii '90 noi am instrainat aceste tari, le-am eliberat de noi odata cu ruperea URSS. Acum trebuie sa le respectam independenta. In Ucraina a fost insa o lovitura de stat si asistam la o explozie de nationalism. Nu putem interveni. Daca drepturile rusilor sunt respectate in aceste tari si oamenii o duc bine, restul nu ne intereseaza. Nu e scopul nostru sa reconstruim un imperiu. Vedem asta si in America. Vrem insa sa fim siguri ca etnicii rusi din tarile CSI duc o viata decenta.
- transmisia s-a mutat in Gukovo, un oras la granita cu Ucraina care adaposteste refugiati din Donbas. Ce sanse sunt ca regiunea Donetk sa devina independenta, intreaba unul dintre refugiati? Putin: Stiu ca sunteti patrioti, trebuie sa creati conditiile pentru o viata normala. Trebuie sa reluam legaturile economice, e ridicol sa cumparati carbune din Australia si nu din Rusia. Primul pas e sa existe un spatiu politic comun. Totul depinde de intelepciunea conducerii Ucrainei.
- ne temem pentru familiile noastre, ostilitatile sunt la granita, credeti ca va incepe razboiul cu Ucraina? Cred ca este imposibil. Au mai cazut obuze pe teritoriul rusesc, cred ca a fost un accident.
- Putin a promis ajutor pentru victimele incendiului din Siberia
- Redactorul-sef al ziarului de opozitie Nezavisimaia gazeta: relatia cu Occidentul s-a deteriorat in ultimii ani, se ajunge la xenofobie. Ce masuri luati in acest sens? Putin: Patriotismul si xenofobia sunt doua lucruri diferite, nu le putem compara. Am luptat mereu contra nationalismului agresiv, care e un pericol, fiindca Rusia s-a nascut ca o tara multi-etnica. Vrem relatii bune cu toata lumea, dar vrem respect pentru interesele Rusiei. Multe superputeri nu au nevoie de aliati, ci de vasali, Rusia nu poate accepta asta, nu poate exista intr-o asemenea structura. Ne-am deschis si am asteptat deschidere, dar de fiecare data am primit un raspuns ostil. In anii '90, cand Eltin s-a opus bombardarii Iugoslaviei, a fost criticat. De fiecare data cand avem o opinie indepedenta, toata lumea ne critica. Vrem sa cooperam. Liderii occidentali trebuie sa incerce sa gaseasca o solutie de compromis cu Rusia. Oamenii stiu ca suntem nedereptatiti si se infurie.
- am primit vesti tragice de la Kiev, o serie de asasinate. Nu e o coincidenta, noi i-am gasit pe ucigasii lui Nemtov, Ucraina nu reuseste sa rezolve aceste cazuri.
- Armata Rosie nu mai e privita ca eliberatoare in Europa, ci e pusa pe picior de egalitate cu Germania nazista. Cum vedeti asta, ca fiu al unui veteran al razboiului? Nu poti face o comparatie, nazistii afirmau clar ca vor sa lichideze popoare. Stalin nu era inger, dar nu voia sa distruga natiuni. Dupa razboi, am incercat sa ne impunem modul de viata in tarile est-europene dar a fost o greseala. La fel au facut si americanii in vest si sunt condamnati sa esueze.
- conferinta a fost intrerupta pentru o scurta transmisiune de la pregatirile pentru parada de Ziua Victoriei. Un veteran de la Stalingrad intreaba daca Rusia are acum aliati impotriva nazismului din Ucraina sau e singura, cum a fost impotriva lui Hitler. Putin: Tarul Alexandru al III-lea spunea ca Rusia are doi aliati, armata si flota. Avem parteneri economici, nu e un bloc militar, sunt doar prieteni.
- cine sunt dusmanii Rusiei? Nu vrem sa luptam cu nimeni, nu avem nicio tara ca dusman. Dusmanii nostri sunt terorismul, criminalitatea
- am eliberat multe tari de nazism iar liderii lor nu vin acum la Parada de Ziua Victoriei de la Moscova. Unii nu vor sa vina, unii sunt fortati de Washington sa nu vina. E alegerea lor .
- vom avea echipament modern cand reinarmarea armatei noastre va avea loc? Cu siguranta va fi destul armament modern pentru toti soldatii pana in 2020
- Putin discuta cu veteranii de razboi despre problemele acestora
- este Statul Islamic o amenintare pentru Rusia? Suntem ingrijorati de faptul ca exista luptatori din Rusia si in tari CSI. Avem nume, serviciile de securitate iau masuri.
- ce se va intampla cu contractul pentru navele de razboi Mistral? Din punctul de vedere al capacitatilor noastre militare, e nesemnificativ. Prin acest contract voiam sa ne sprijinim partenerii, sa le dam de lucru santierelor lor navale. Nu vom cere penalitati Frantei.
- se da legatura la Irkutk, la o fabrica de avioane, apoi la Centrul Spatial Vostok, unde exista un conflict munca
- Avocatul Poporului se plange ca IMM-urile sunt subdezvoltate in Rusia si ca intreprinzatorii nu au incredere in stat.
- trei eleve din Sankt Petersburg cer revenirea la sistemul de examene din perioada sovietica.
- un tanar ii cere lui Putin sa o convinga pe prietena sa sa se marite cu el
- un baietel de 4 ani vrea sa devina presedinte, dar inainte vrea sa afle cate ore pe zi doarme Vladimir Putin. E bine ca iti place sa dormi, asta inseamna ca vei fi un presedinte bun
- a urmat o serie de intrebari scurte: Ati fi dispus sa va clonati? Nu. Vreti sa deveniti secretar general al ONU? Nu.
- presedintele rus a povestit si cum a fost la sauna cu fostul cancelar german Schroeder iar cand sauna a luat foc, Schroeder nu a plecat pana cand nu si-a terminat berea.
Conferinta a luat sfarsit dupa aproape 4 ore in care presedintele Rusiei a raspuns la peste 70 de intrebari.
Inainte de conferinta
Evenimentul care va avea loc la ora pranzului, la Moscova, este asteptat cu mare interes in fiecare an, fiind primite aproximativ 2 milioane de intrebari.
Kremlinul a anuntat, prin purtatorul de cuvant Dmitri Peskov, ca Putin nu va raspunde, anul acesta, niciunei intrebari din strainătate. Peskov a refuzat totodata sa spuna daca Peninsula ucraineana Crimeea, anexata de Rusia anul trecut, va participa la eveniment.
"Pana acum am primit 1,2 milioane de apeluri telefonice, 24.000 de MMS-uri, 285.000 de SMS-uri, 6.500 de videouri si 190.000 de emailuri", a precizat purtatorul de cuvant prezidential Dmitry Peskov. In prima ora dupa ce liniile au fost deschise, s-au primit peste 200.000 de intrebari pentru Putin.
Toate au fost centralizate de un call center, la acest demers participand un numar mare de organizatii, companii si angajati, potrivit lui Peskov.
Anul trecut, Vladimir Putin a vorbit timp de 3 ore si 55 de minute, in timp ce in 2013 a stabilit un record de 4 ore si 47 de minute. Organizatorii conferintei spun ca in acest an, interesul publicului este unul foarte ridicat.
Kremlinul a anuntat ca va analiza cele 1,7 milioane de intrebari si va decide cine va putea sa-i puna intrebari presedintelui rus in marea zi.