Putin a refuzat sa vorbeasca cu Erdogan, dar s-a intalnit cu Obama la Paris. Ce au discutat cei doi lideri cu usile inchise

Dată publicare: 30-11-2015 16:39
Dată actualizare: 03-12-2015 00:06


obama - putin

Vladimir Putin si Barack Obama au discutat luni timp de aproape o jumatate de ora la Conferinta internationala privind schimbarile climatice (COP21), care s-a deschis oficial la Paris, transmite AFP, citand un comunicat al Kremlinului.

“Intalnirea s-a desfasurat cu usile inchise”, a mai indicat presedintia rusa, fara a oferi alte detalii. Anterior, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, indicase posibilitatea unei discutii “pe culoare” intre presedintii Putin si Obama.

Potrivit unui oficial al Casei Albe, citat de Reuters sub rezerva anonimatului, discutia s-a referit la criza din Siria si la situatia din Ucraina. Presedintele Barack Obama a subliniat importanta ca atacurile aeriene sa vizeze tinte ale Statului Islamic si nu grupari rebele care se opun presedintelui sirian Bashar al-Assad.

“Cei doi presedinti au discutat despre imperativul de a inregistra progrese in privinta procesului de la Viena pentru a se ajunge la o incetare a focului si la o solutionare pasnica a razboiului civil din Siria”, a indicat oficialul american.

Potrivit acestuia, presedintele Obama a declarat, in cursul intalnirii, ca plecarea de la putere a lui Assad este o parte a acestei tranzitii, ambii lideri afirmand ca ministerele lor de externe vor continua sa lucreze la procesul diplomatic in favoarea unei solutii pentru Siria.

Pe de alta parte, Barack Obama si-a exprimat regretul fata de moartea unui pilot rus al carui avion a fost doborat recent de aviatia turca, la granita cu Siria, si a incurajat o dezescaladare a tensiunilor dintre Rusia si Turcia, a mentionat aceeasi sursa.

Pe parcursul discutiei, presedintele american a subliniat de asemenea necesitatea unei solutii diplomatice la criza din Ucraina, precizand ca sanctiunile impuse Rusiei vor putea fi eliminate atunci cand Moscova isi va onora angajamentele asumate prin acordul de la Minsk.

Putin a refuzat sa se intalneasca cu Erdogan

Vladimir Putin nu va avea nicio intrevedere bilaterala cu Recep Tayyip Erdogan in marja Conferintei internationale de la Paris. Presedintele Turciei si-a manifestat vineri disponibilitatea pentru o discutie cu presedintele Rusiei, dupa ce relatiile dintre cele doua tari s-au tensionat semnificativ in urma doborarii de catre aviatia turca a unui avion de bombardament rus la granita cu Siria.

Intre timp, Rusia a trecut la represalii economice impotriva Turciei si a acuzat-o pe aceasta ca sprijina jihadistii, presedintele Putin cerandu-i totodata lui Erdogan sa prezinte scuze Moscovei, solicitare ce a fost respinsa de liderul turc, in conditiile in care, potrivit autoritatilor de la Ankara, avionul rus a incalcat spatiul aerian al Turciei si nu a raspuns somatiilor.

Putin: Turcia a decis sa doboare avionul rusesc pentru a proteja traficul de petrol al SI

Vladimir Putin a acuzat  Ankara ca a doborat saptamana trecuta un bombardier rusesc aproape de frontiera siriana pentru a proteja traficul de petrol al organizatiei Statul Islamic, informeaza Reuters si AFP. "Avem toate motivele sa credem ca decizia de a dobori avionul nostru a fost dictata de dorinta de a proteja aceste cai pentru transportul petrolului spre teritoriul turc", a declarat Putin intr-o conferinta de presa pe marginea COP21 la Paris.

Putin a explicat, pe marginea conferintei internationale asupra climatului din capitala franceza, ca Rusia a primit informatii aratand ca petrolul SI este transportat prin Turcia, subliniind ca doborarea avionului este o "mare greseala". El a adaugat ca nu s-a intalnit cu presedintele turc Tayyip Erdogan luni la summitul de la Paris.
 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO