Putin a refuzat sa vorbeasca cu Erdogan, dar s-a intalnit cu Obama la Paris. Ce au discutat cei doi lideri cu usile inchise

obama - putin

Vladimir Putin si Barack Obama au discutat luni timp de aproape o jumatate de ora la Conferinta internationala privind schimbarile climatice (COP21), care s-a deschis oficial la Paris, transmite AFP, citand un comunicat al Kremlinului.

“Intalnirea s-a desfasurat cu usile inchise”, a mai indicat presedintia rusa, fara a oferi alte detalii. Anterior, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, indicase posibilitatea unei discutii “pe culoare” intre presedintii Putin si Obama.

Potrivit unui oficial al Casei Albe, citat de Reuters sub rezerva anonimatului, discutia s-a referit la criza din Siria si la situatia din Ucraina. Presedintele Barack Obama a subliniat importanta ca atacurile aeriene sa vizeze tinte ale Statului Islamic si nu grupari rebele care se opun presedintelui sirian Bashar al-Assad.

“Cei doi presedinti au discutat despre imperativul de a inregistra progrese in privinta procesului de la Viena pentru a se ajunge la o incetare a focului si la o solutionare pasnica a razboiului civil din Siria”, a indicat oficialul american.

Citește și
Barack Obama la Bataclan - Agerpres
Omagiu adus de presedintii Barack Obama si Francois Hollande: cei doi au depus flori in fata salii Bataclan
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Potrivit acestuia, presedintele Obama a declarat, in cursul intalnirii, ca plecarea de la putere a lui Assad este o parte a acestei tranzitii, ambii lideri afirmand ca ministerele lor de externe vor continua sa lucreze la procesul diplomatic in favoarea unei solutii pentru Siria.

Pe de alta parte, Barack Obama si-a exprimat regretul fata de moartea unui pilot rus al carui avion a fost doborat recent de aviatia turca, la granita cu Siria, si a incurajat o dezescaladare a tensiunilor dintre Rusia si Turcia, a mentionat aceeasi sursa.

Pe parcursul discutiei, presedintele american a subliniat de asemenea necesitatea unei solutii diplomatice la criza din Ucraina, precizand ca sanctiunile impuse Rusiei vor putea fi eliminate atunci cand Moscova isi va onora angajamentele asumate prin acordul de la Minsk.

Putin a refuzat sa se intalneasca cu Erdogan

Vladimir Putin nu va avea nicio intrevedere bilaterala cu Recep Tayyip Erdogan in marja Conferintei internationale de la Paris. Presedintele Turciei si-a manifestat vineri disponibilitatea pentru o discutie cu presedintele Rusiei, dupa ce relatiile dintre cele doua tari s-au tensionat semnificativ in urma doborarii de catre aviatia turca a unui avion de bombardament rus la granita cu Siria.

Intre timp, Rusia a trecut la represalii economice impotriva Turciei si a acuzat-o pe aceasta ca sprijina jihadistii, presedintele Putin cerandu-i totodata lui Erdogan sa prezinte scuze Moscovei, solicitare ce a fost respinsa de liderul turc, in conditiile in care, potrivit autoritatilor de la Ankara, avionul rus a incalcat spatiul aerian al Turciei si nu a raspuns somatiilor.

Putin: Turcia a decis sa doboare avionul rusesc pentru a proteja traficul de petrol al SI

Vladimir Putin a acuzat  Ankara ca a doborat saptamana trecuta un bombardier rusesc aproape de frontiera siriana pentru a proteja traficul de petrol al organizatiei Statul Islamic, informeaza Reuters si AFP. "Avem toate motivele sa credem ca decizia de a dobori avionul nostru a fost dictata de dorinta de a proteja aceste cai pentru transportul petrolului spre teritoriul turc", a declarat Putin intr-o conferinta de presa pe marginea COP21 la Paris.

Putin a explicat, pe marginea conferintei internationale asupra climatului din capitala franceza, ca Rusia a primit informatii aratand ca petrolul SI este transportat prin Turcia, subliniind ca doborarea avionului este o "mare greseala". El a adaugat ca nu s-a intalnit cu presedintele turc Tayyip Erdogan luni la summitul de la Paris.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Francois Hollande:
Francois Hollande: "Viitorul planetei se decide la Paris". Ce le cere Barack Obama liderilor lumii, reuniti in Franta

Presedintele american Barack Obama a adresat luni un apel liderilor lumii sa fie la inaltimea mizelor pe care le impune incalzirea fara precedent a planetei

Omagiu adus de presedintii Barack Obama si Francois Hollande: cei doi au depus flori in fata salii Bataclan
Omagiu adus de presedintii Barack Obama si Francois Hollande: cei doi au depus flori in fata salii Bataclan

Presedintele francez François Hollande si cel american Barack Obama au auds un omagiu duminica noapte, in fata salii Bataclan, din Paris.

Reactia lui Obama dupa ultimul atac armat din SUA:
Reactia lui Obama dupa ultimul atac armat din SUA: "Este de ajuns". Cuvintele rostite de atacator in momentul arestarii

"Gata cu traficul de organe de bebelus", acestea sunt cuvintele spuse de catre Robert Lewis Dear in momentul arestarii, sambata, in SUA, dupa ce a deschis focul intr-o clinica de planificare familiala.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate”

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care ar urma să răspundă acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.