Vladimir Putin este dispus să restabilească relaţiile cu SUA. Care este condiția
Vladimir Putin este dispus să restabilească relaţiile cu SUA dacă şi Washingtonul este pregătit pentru aceasta.
Preşedintele rus Vladimir Putin este dispus să restabilească relaţiile cu SUA în aceeaşi măsură în care Washingtonul este pregătit pentru aceasta, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă TASS şi EFE.
„Preşedintele Putin şi-a declarat în mai multe rânduri disponibilitatea de a restabili şi de a dezvolta în mod dinamic relaţiile noastre (cu SUA) în măsura în care şi partea americană este pregătită pentru aceasta", a spus Peskov, întrebat dacă Putin consideră posibilă o întâlnire cu omologul său american, Joe Biden, şi dacă există ceva care să împiedice organizarea acesteia.
„În acest moment, nivelul de pregătire este diferit", s-a limitat el să spună.
Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, care marţi va împlini 90 de ani, i-a îndemnat sâmbătă pe liderii rus şi american să se aşeze la masa tratativelor pentru a discuta despre reducerea armelor nucleare şi securitatea internaţională, transmite Agerpres.
„Consider că este obligatoriu ca cei doi preşedinţi să se întâlnească. Experienţa mea cu (preşedintele american Ronald) Reagan arată că înainte de discuţii acesta era un conservator înveterat, dar înţelegând problema, a devenit un participant activ la procesul de dialog", a spus Gorbaciov într-un interviu acordat Interfax.
Peskov a subliniat că preşedintele Putin „a fost şi este deschis dialogului cu toate ţările lumii, inclusiv cu Statele Unite, şi este dispus să rezolve prin dialog chiar şi cele mai grave dezacorduri".
Referitor la declaraţia preşedintelui american Joe Biden din 26 februarie potrivit căruia SUA nu vor recunoaşte niciodată anexarea Crimeii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat: „Este într-adevăr imposibil de recunoscut anexarea Crimeii, nimeni nu vorbeşte despre anexarea Crimeii, pentru că nu a existat aşa ceva", conform Interfax.
„A avut loc o reunificare a Crimeii cu Rusia în stricta conformitate cu normele dreptului internaţional", a subliniat Peskov, evocând în acest sens referendumul desfăşurat în martie 2014 la care locuitorii peninsulei au votat în majoritate pentru ieşirea din componenţa Ucrainei şi alăturarea la Rusia.
Joe Biden afirmase în declaraţia sa publicată pe site-ul Casei Albe vineri că „Statele Unite nu recunosc şi nu vor recunoaşte aşa-numita anexare a peninsulei ucrainene de către Rusia şi vor lucra împreună cu Ucraina pentru a se opune acţiunilor agresive ale Rusiei. Vom continua să lucrăm pentru a trage Rusia la răspundere pentru abuzurile şi agresiunile sale în Ucraina", aminteşte agenţia de presă rusă.
Relaţiile dintre SUA şi Rusia sunt la un nivel foarte scăzut în prezent, raporturile bilaterale deteriorându-se în 2014 ca urmare a rolului Moscovei în criza politică din Ucraina. Ulterior, serviciile secrete americane au acuzat Rusia de ingerinţă în alegerile prezidenţiale din SUA în 2016, iar suspiciuni privind atacuri cibernetice ale hackerilor ruşi, având legătură cu serviciile secrete de la Moscova, împotriva instituţiilor din SUA sunt exprimate frecvent.