"Romania e in bataia rachetelor rusesti." Reactia MAE dupa declaratiile dure ale lui Putin la adresa scutului de la Deveselu

Ultima actualizare: 31-05-2016 07:00

In cel mai clar si raspicat avertisment de pana acum, Vladimir Putin a spus ca Romania si Polonia ar putea ajunge tinta rachetelor rusesti din cauza scutului american anti-racheta pe care Moscova il considera o amenintare pentru securitatea sa.

Intr-o conferinta de presa la Atena, impreuna cu premierul Alexis Tsipras, Putin a raspuns unei intrebari legate de baza de la Deveselu. Valdimir Putin nu a specificat ce fel de masuri va lua Rusia, dar a insistat ca Moscova NU va face primul pas, ci doar va raspunde la mutarile Washingtonului.

Vladimir Putin a facut vineri cele mai dure declaratii la adresa scutului american, atragand atentia ca Moscova a afirmat in repetate randuri ca va lua masuri de retorsiune, insa Washingtonul si aliatii sai au ignorat avertismentele.

In cursul lunii mai, armata americana - care sustine ca scutul antiracheta este necesar pentru apararea impotriva Iranului, si nu ameninta Rusia - a inaugurat la Deveselu (sudul Romaniei) prima unitate din Europa unde este operationala o componenta terestra a scutului antiracheta american. Acesta urmeaza sa se extinda in Polonia.

"Daca ieri in aceste zone din Romania oamenii pur si simplu nu stiau ce inseamna sa fii in raza de actiune, de astazi suntem fortati sa luam anumite masuri pentru a ne asigura securitatea", a declarat Vladimir Putin la Atena intr-o conferinta de presa, organizata in comun cu premierul grec, Alexis Tsipras. "In aceeasi situatie se afla si Polonia", a continuat presedintele rus.

Vladimir Putin nu a specificat ce masuri concrete va lua Rusia, insa a subliniat ca nu va face primul pas si doar va raspunde la actiunile Washingtonului. "Nu vom actiona pana cand nu vom vedea rachete in zonele cu care ne invecinam", a mai spus presedintele rus.

MAE isi exprima surprinderea fata de pozitia presedintelui Rusiei cu privire la sistemul de aparare antiracheta de la Deveselu

Ministerul Afacerilor Externe isi exprima surprinderea cu privire la pozitia exprimata in 27 mai, la Atena, de presedintele Federatiei Ruse cu privire la sistemul de aparare antiracheta din Romania, se arata intr-un comunicat al ministerului transmis, sambata, AGERPRES.

"Aceasta pozitie releva o ignorare a situatiei reale pe care atat Romania, cat si Aliatii sai au explicat-o in repetate randuri in ceea ce priveste caracterul pur defensiv al sistemului de aparare antiracheta. Ar putea fi, totodata, interpretata ca o amenintare la adresa securitatii regionale. Reamintim si cu aceasta ocazie ca prevederile Acordului bilateral dintre Romania si SUA in domeniul apararii antiracheta reglementeaza cu strictete caracterul defensiv al sistemului de la Deveselu si conformitatea acestuia cu prevederile Cartei ONU. MAE reitereaza ca acest sistem nu este indreptat impotriva Federatiei Ruse sau a altui stat", se arata in comunicatul MAE.

MAE vorbeste in precizarile sale despre "distorsionarea repetata" a realitatilor.

"Distorsionarea repetata a acestor realitati nu face decat sa mentina o atmosfera tensionata, in contradictie cu spiritul de deschidere manifestat de Romania si Aliatii sai pe tema apararii antiracheta. In plus, este surprinzatoare plasarea acestui subiect in cadrul regional de securitate, in conditiile in care, sunt binecunoscute cauzele evolutiilor preocupante din ultimii ani in materie de securitate regionala", mai sustine MAE.
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO