Vladimir Putin a vorbit și despre România în interviul dat lui Tucker Carlson: ”Așa a fost creată Ucraina Sovietică”

×
Codul embed a fost copiat

Jurnalistul american Tucker Carlson l-a întrebat pe Vladimir Putin în interviul pe care i l-a luat președintelui Rusiei, la Moscova, și despre ”supărările” unor țări privind Transilvania.

Tucker l-a întrebat acest lucru pe Putin după ce președintele Rusiei a adus vorba despre România și Ungaria, încercând să explice faptul că Ucraina este ”un stat artificial”, cu teritorii care au aparținut României și Ungariei.

Potrivit ambasadei României în Ucraina, comunitatea românească ar reprezenta a treia etnie ca pondere din Ucraina, după ucraineni şi ruşi, dacă nu ar fi divizată artificial în români (151.000 persoane) şi „moldoveni” (258.600 persoane).”

Vladimir Putin: „(...) Așa a fost creată Ucraina Sovietică. După cel de-al Doilea Război Mondial, Ucraina a primit, în plus față de teritoriile care aparținuseră Poloniei înainte de război, o parte din teritoriile care aparținuseră anterior Ungariei și României. Astfel, România și Ungaria au avut o parte din teritoriile lor luate și date Ucrainei Sovietice, și ele rămân încă parte a Ucrainei. Așa că în acest sens, avem toate motivele să afirmăm că Ucraina este un stat artificial, modelat după voința lui Stalin.”

Tucker Carlson: Credeți că Ungaria are dreptul să-și recupereze teritoriile de la Ucraina și că alte națiuni au dreptul să se întoarcă la granițele din 1654?

Citește și
vladimir putin
Vladimir Putin spune că Rusia nu poate fi învinsă în Ucraina. Ce mesaj transmite Occidentului
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

Vladimir Putin: „Nu sunt sigur dacă ar trebui să se întoarcă la granițele din 1654. Dar având în vedere epoca lui Stalin, așa-numitul regim stalinist, despre care mulți susțin că a văzut numeroase încălcări ale drepturilor omului și ale drepturilor altor state, se poate spune că ar putea revendica acele teritorii ale lor fără să aibă dreptul de a face asta. Este cel puțin de înțeles acest lucru.”

Acesta este momentul discuției în care fostul jurnalist de la Fox News, Tucker Carlson, îl întreabă pe Vladimir Putin dacă i-a spus vreodată premierului Ungariei, Viktor Orban, că ”poate avea o partea din Ucraina”.

Iar, ulterior, răspunsul negativ al președintelui Rusiei l-a făcut pe Tucker să precizeze că ”multe națiuni sunt supărate și în privința Transilvaniei”.

Cu toate acestea, Putin nu răspunde direct la această provocare referitoare la Transilvania, lansându-se într-o critică la adresa fostei conduceri sovietice care a permis destrămarea URSS.

Tucker Carlson: I-ați spus lui Viktor Orban că poate avea o parte din Ucraina?

Vladimir Putin: „Niciodată. Nu i-am spus niciodată. Nici măcar o singură dată. Nu am avut nici măcar o conversație în acest sens, dar știu cu certitudine că ungurii care trăiesc acolo își doreau să se întoarcă pe pământul lor istoric. Mai mult, aș dori să împărtășesc cu tine o poveste foarte interesantă. Este una personală. Undeva la începutul anilor '80, am făcut o călătorie cu mașina din Leningradul de atunci, traversând Uniunea Sovietică prin Kiev, am făcut o oprire în Kiev și apoi am mers în Ucraina de Vest. Am ajuns în orașul Birgavoye și toate numele orașelor și satelor erau în rusă și într-o limbă pe care nu o înțelegeam, în maghiară, în rusă și în maghiară. Conduceam printr-un fel de sat și acolo erau bărbați care stăteau lângă case și purtau costume negre cu trei piese și pălării cilindrice negre. Am întrebat, sunt un fel de artiști?

Mi s-a spus că nu, nu sunt artiști, sunt unguri. Am întrebat, ce fac ei aici? Ce vrei să spui? Acesta este pământul lor, ei trăiesc aici. Acest lucru se întâmpla în timpul Uniunii Sovietice în anii '80. Ei au păstrat limba maghiară, numele maghiare și toate costumele lor naționale. Ei sunt unguri și se consideră unguri.”

Tucker Carlson: Ei bine, asta este, și există multe astfel de situații, cred că multe națiuni sunt supărate și în privința Transilvaniei, așa cum știți cu siguranță. Dar multe națiuni se simt frustrate de granițele redesenate ale războaielor secolului XX și războaiele care se întind pe o mie de ani, cele pe care le-ați menționat, dar adevărul este că nu ați făcut acest argument în public decât acum doi ani, în februarie.

Și în argumentul pe care l-ați făcut, pe care l-am citit astăzi, ați explicat pe larg că ați simțit o amenințare fizică din partea Occidentului în cadrul NATO, inclusiv potențial o amenințare nucleară. Și asta v-a determinat să acționați. Este o caracterizare corectă a ceea ce ați spus?

Vladimir Putin: „Înțeleg că discursul meu, lung probabil, că iese din sfera interviului. De aceea v-am întrebat la început, avem o discuție serioasă sau un spectacol? Ați spus o discuție serioasă, așa că vă rog să aveți răbdare cu mine. Ajungem la punctul în care Uniunea Sovietică nu va mai putea face asta.

Apoi, în 1991, Uniunea Sovietică s-a prăbușit și tot ce Rusia a dăruit generos Ucrainei a fost luat de aceasta. Ajungem la un punct foarte important al agendei de astăzi. Mulțumesc.

În cele din urmă, prăbușirea Uniunii Sovietice a fost efectiv inițiată de conducerea rusă. Nu înțeleg la ce s-a ghidat conducerea rusă la acea vreme, dar bănuiesc că au fost mai multe motive să se creadă că totul va fi în regulă.”

Această discuție poate fi urmărită mai jos:

România, te iubesc!”: Crimele împotriva românilor de la Fântâna Albă din 1941, din Nordul Bucovinei

În urmă cu mai mulți ani, "România, te iubesc" a prezentat faptele îngrozitoare petrecute înainte de cel de-al Doilea Război Mondial: crimele împotriva românilor de la Fântâna Albă din 1941 din Nordul Bucovinei.

La 23 august 1939 se semnează pactul de neagresiune germano-sovietic cunoscut ca Pactul Ribbentrop-Molotov, în fapt împărțirea sferelor de influență în Europa de Est.

Pactul era însoțit de un protocol adițional secret în care la punctul 3, "se atrage atenția de către partea sovietică a interesului sau pentru Basarabia", iar partea germană "își declară totalul sau dezinteres politic față de această zonă".

De aici și până la invazie nu a mai fost decât un pas.

Profesor universitar dr. PETRE OTU - istoric militar: "Anexa aceasta secretă cuprindea Finlanda, Polonia, Țările Baltice și, în ceea ce privește România, prevedea încorporarea Basarabiei la Uniunea Sovietică. De precizat că Bucovina nu apărea în acest document."

Herța sau Bucovina de Nord n-au aparținut niciodată imperiului rus și, cu toate acestea, retrasarea granițelor în 1940 a fost o formalitate.

Reportajul România, te iubesc despre românii din Bucovina de Nord poate fi urmărit aici.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
NEWS ALERT Anunțul momentului la Rapid: ”99 la sută el va fi noul antrenor”
Citește și...
Critic al Kremlin și militant anticorupție: Interviul lui Putin „a eșuat lamentabil” și a fost „prea plictisitor”
Critic al Kremlin și militant anticorupție: Interviul lui Putin „a eșuat lamentabil” și a fost „prea plictisitor”

Interviul lui Vladimir Putin cu Tucker Carlson a fost primul său interviu unu-la-unu cu un jurnalist occidental de când Rusia a lansat invazia Ucrainei.

Vladimir Putin spune că Rusia nu poate fi învinsă în Ucraina. Ce mesaj transmite Occidentului
Vladimir Putin spune că Rusia nu poate fi învinsă în Ucraina. Ce mesaj transmite Occidentului

Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a spus jurnalistului american conservator Tucker Carlson, într-un lung interviu difuzat joi, că o înfrângere pentru Rusia în Ucraina este "imposibilă", comentează AFP.

BBC: Ce câștigă Vladimir Putin și Tucker Carlson din interviul realizat la Moscova: ”Reciproc avantajos”
BBC: Ce câștigă Vladimir Putin și Tucker Carlson din interviul realizat la Moscova: ”Reciproc avantajos”

Mult-așteptatul interviu al președintelui rus Vladimir Putin cu jurnalistul american Tucker Carlson a fost difuzat, iar jurnaliștii de la BBC prezintă câteva motive pentru care cei doi au avut tot interesul să colaboreze.

Vladimir Putin susţine că l-a întrebat în 2000 pe fostul preşedinte SUA Bill Clinton dacă Rusia ar putea adera la NATO
Vladimir Putin susţine că l-a întrebat în 2000 pe fostul preşedinte SUA Bill Clinton dacă Rusia ar putea adera la NATO

Vladimir Putin a povestit în interviul acordat jurnalistului Tucker Carlson că în anul 2000, după ce a venit la Kremlin, l-a întrebat pe fostul preşedinte Bill Clinton dacă crede că este posibil ca Rusia să intre în NATO.

Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”
Vladimir Putin, în interviul acordat lui Tucker Carlson: ”Invadarea unei ţări NATO este un scenariu exclus”

La aproape doi ani de la începutul războiului din Ucraina, Vladimir Putin rămâne încrezător. În interviul cu Tucker Carlson publicat joi noapte, preşedintele rus afirmă că înfrângerea ţării sale este "imposibilă".

Recomandări
Forțele lui Putin fac prăpăd la puțin peste 200 de kilometri de România. Importanța orașului în care zilnic sunt uciși oameni
Forțele lui Putin fac prăpăd la puțin peste 200 de kilometri de România. Importanța orașului în care zilnic sunt uciși oameni

În ultimele zile, forțele ruse au intensificat atacurile asupra regiunii ucrainene Odesa și, implicit, a orașului cu același nume. 

Percheziții ale procurorilor DIICOT în 23 de locuințe din Caraș-Severin: trafic de droguri și prostituție
Percheziții ale procurorilor DIICOT în 23 de locuințe din Caraș-Severin: trafic de droguri și prostituție

28 de persoane din Caraș-Severin au fost audiate într-un dosar în care se vorbește despre trafic de droguri, operațiuni cu psihoactive și determinarea practicării prostituției.

Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor
Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor

Al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus marți-noapte în România, sub escortă.