Vizită controversată a cancelarului german în China. Ce i-a transmis Xi Jinping lui Olaf Scholz în timpul întâlnirii

×
Codul embed a fost copiat

Cancelarul german Olaf Scholz a efectuat vineri o vizită în China, unde s-a întâlnit cu președintele Xi Jinping. Scholz este primul lider G7 care a mers la Beijing în ultimii trei ani, scrie Reuters.

„Ca puteri influente, China și Germania ar trebui să lucreze împreună în aceste vremuri schimbătoare și turbulente și să contribuie mai departe la pacea mondială” , a transmis Xi Jinping în timpul întâlnirii.

La rândul său, Olaf Scholz i-a transmis președintelui chinez că este bine că ambii lideri s-au întâlnit față în față în contextul vremurilor tensionate, invazia Ucrainei de către Rusia creând probleme pentru ordinea mondială bazată pe reguli, potrivit unui reporter Reuters care însoțește delegația lui Scholz.

Scholz a mai spus că cei doi vor discuta chestiuni legate de relațiile Europa-China, lupta împotriva schimbărilor climatice și a foametei globale și despre cum să dezvolte legăturile economice China-Germania, precum și subiecte în care perspectiva ambelor țări este diferită.

Scholz, criticat pentru vizita în China

Vizita de o zi a cancelarului german, la scurt timp după realegerea lui Xi Jinping în funcţia de lider al Partidului Comunist Chinez şi al ţării, este privită critic nu numai în Germania, ci şi la Paris, Bruxelles şi Washington.

Citește și
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Reluând vizitele în China ale predecesoarei sale, creştin-democrata Angela Merkel (12 călătorii în 16 ani la putere), social-democratul Scholz este însoţit de o întreagă delegaţie de industriaşi, printre care conducerea Volkswagen şi BASF. Cu toate acestea, dependenţa primei economii a UE de această autocraţie în care companiile germane realizează o parte semnificativă din profituri este din ce în ce mai pusă sub semnul întrebării.

"Prin călătoria sa în China, cancelarul urmăreşte o politică externă care duce la pierderea încrederii în Germania în rândul partenerilor noştri cei mai apropiaţi", a criticat un deputat al opoziţiei, Norbert Rottgen, care a criticat acest "demers solitar".

Chiar în cadrul coaliţiei guvernamentale au existat avertismente împotriva călătoriei. Ministrul afacerilor externe, ecologista Annalena Baerbock, a îndemnat să "nu mai depindem de o ţară care nu împărtăşeşte valorile noastre", existând riscul de a deveni "vulnerabili politic la şantaj".

Decizia controversată a lui Scholz

Cu toate acestea, cu câteva zile înainte de călătorie, cancelarul german a autorizat o participaţie chineză la terminalul portului Hamburg. Washingtonul a făcut presiuni asupra Berlinului pentru a limita cota cedată grupului chinez Cosco.

Încercând să calmeze lucrurile, Scholz a promis să nu treacă cu vederea chestiunile controversate în timpul acestei vizite în care se va întâlni cu preşedintele Xi Jinping şi cu prim-ministrul Li Keqiang.

Într-un articol publicat chiar înaintea plecării sale, cancelarul s-a declarat conştient de faptul că "China de astăzi nu mai este la fel ca acum cinci sau zece ani", menţionând în special recentul congres al Partidului Comunist Chinez care a consolidat puterea preşedintele Xi Jinping."Dacă China se schimbă, trebuie să se schimbe şi relaţiile noastre cu China", a recunoscut cancelarul german, evaluare ce evidenţiază o schimbare prudentă a politicii germane faţă de Beijing. Olaf Scholz nu are în vedere o decuplare faţă de China în domeniul economic, ci o reducere a "dependenţelor unilaterale" cu "pragmatism şi cu simţul proporţiei". El a enumerat subiectele dificile pe care intenţionează să le abordeze în discuţiile cu autorităţile chineze: "respectarea libertăţile civile şi politice şi drepturile minorităţilor etnice", precum uigurii musulmani din Xinjiang.

Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Zhao Lijian, a avertizat însă:"Partea chineză se opune oricărei ingerinţe în afacerile noastre interne şi oricărei denigrări sub pretextul de a discuta despre drepturile omului".

Cancelarul german a promis că va aborda, de asemenea,"situaţia tensionată din jurul Taiwanului" şi războiul din Ucraina, deoarece China îşi revendică "neutralitatea", percepută de occidentali ca un sprijin tacit pentru Kremlin.

"Este logic ca Scholz şi Xi să se cunoască mai bine personal. O linie directă cu Beijingul ar putea fi, de asemenea, utilă, având în vedere riscul escaladării războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina", notează Mikko Huotari, directorul institutului Mercator pentru studii chineze (Merics) din Berlin. El crede însă că liderul german trebuie să îşi clarifice mesajul pentru a explica "propriului său guvern, Europei şi Chinei orientarea politică a Germaniei faţă de China".

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Atenţionare de călătorie MAE: Bulgaria - restricţii de circulaţie, coduri meteo de vânt puternic şi precipitaţii
Atenţionare de călătorie MAE: Bulgaria - restricţii de circulaţie, coduri meteo de vânt puternic şi precipitaţii

MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Bulgaria că, potrivit Institutului Naţional de Meteorologie, pe 22 şi 23 noiembrie întregul teritoriu al al acestui stat va fi afectat de vânt puternic.

Un bărbat de 77 de ani și-a împușcat soția și apoi a sugrumat-o, după ce a citit niște mesaje în telefonul ei
Un bărbat de 77 de ani și-a împușcat soția și apoi a sugrumat-o, după ce a citit niște mesaje în telefonul ei

O crimă înfiorătoare a avut loc în SUA. Un bărbat de 77 de ani din Dallas și-a ucis soția pentru că a crezut că ea îl înșela, scrie fox4news.com.

22 de persoane au murit după ce aviaţia israeliană a bombardat intens Libanul
22 de persoane au murit după ce aviaţia israeliană a bombardat intens Libanul

Aviaţia israeliană a bombardat joi, pe tot parcursul zilei, periferia de sud a capitalei libaneze Beirut, considerată un bastion al grupării Hezbollah, precum şi estul Libanului, unde 22 de persoane au fost ucise, potrivit autorităţilor libaneze.

 

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.