Visul lui Hitler. Ce nu a avut curaj sa faca unul dintre cei mai temuti oameni din istorie

Ultima actualizare: 30-09-2012 15:33
Adolf Hitler

Hitler nu a fost genul de persoana care sa fie conditionata de tratate sau intelegeri, iar visul sau, control total asupra Europei, facea abstractie de neutralitatea tarilor vecine.

Desi Hitler a asigurat Elvetia ca nu-i va fi compromisa neutralitatea, pe masura ce s-a intensificat cel de-al Doilea Razboi Mondial, nu au mai contat discutiile anterioare. Atitudinea neutra a tarii a lucrat in favoarea Germaniei prin serviciile financiare de care beneficiau nazistii, insa Adolf Hitler a vrut sa detina Elvetia. Cucerirea Elvetiei nu era tocmai un plan usor de atins. In primul rand, topologia tarii nu era propice unei invazii conduse de tancuri, unul din punctele forte ale armatei naziste.

Dupa ce Franta s-a predat pe 25 iunie 1940, atunci a fost adusa in discutie problema Elvetiei. Planul de cucerire a acestei tari a purtat numele de cod Tannenbaum si a fost finalizat abia in octombrie 1940.

Germania urma sa cucereasca Elvetia cu 11 divizii de trupe acompaniate de sprijin suplimentar din partea Italiei. Numarul total al trupelor ar fi ajuns la aproximativ 500.000 de oameni. Germania ar fi putut cuceri Elvetia, insa ar fi suferit pierderi semnificative in lupta cu armata elvetiana. Pe langa asta, elvetienii erau pregatiti sa-si distruga marea parte din infrastructura in cazul in care ar fi fost cuceriti, iar valoarea strategica a tarii era destul de mica.

Desi Hitler si-a aratat interesul de a cuceri Elvetia in repetate randuri, el n-a dat unda verde invaziei. Nu se stie motivul pentru care a ezitat. S-au format mai multe teorii in jurul motivului.
Probabil era prea concentrat pe celelalte lupte, operatiunea Tannenbaum a fost finisata in perioada in care Germania a pierdut lupta cu Marea Britanie, iar in urmatoarele luni, Hitler a decis sa atace Uniunea Sovietica.

O alta probabilitate este ca neutralitatea era mai avantajoasa Germaniei in perioada respectiva sau faptul ca elvetienii aveau o forta militara de 20% din totalul populatiei masculine, ceea ce insemna ca ar fi fost prea costisitoare invazia.

In cazul in care Hitler ar fi castigat razboiul, cu siguranta Elvetia nu si-ar fi pastrat neutralitatea si ar fi fost teritoriu nemtesc.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO