"Lista lui Hitler". Povestea evreului pe care Fuhrerul a incercat sa-l salveze de lagar
O scrisoare adresata de Adolf Hitler ofiterilor de la Gestapo le cerea acestora sa crute un singur evreu, care sa nu fie “ucis sau deportat”. Povestea incredibila a evreului pe care Fuhrerul l-a stimat si protejat.
Aproximativ 6 milioane de evrei au fost ucisi in Holocaust, iar multi altii au supravietuit la limita cumplitelor lagare de concentrare.
Printre ei nu s-a numarat insa un evreu care cu siguranta ar fi avut aceeasi soarta, daca nu ar fi beneficiat de o relatie foarte "sus-pusa".
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Ernst Hess, nascut dintr-o mama evreica, era considerat de nazisti “evreu pur sange”, iar soarta lui n-ar fi fost diferita de a semenilor sai din Germania anilor 1930.
Hess fusese comandantul lui Hitler in timpul Primului razboi mondial, cand dictatorul luptase ca simplu caporal.
Mandru de experienta sa militara, Fuhrerul a pastrat o amintire deosebita despre comandantul sau si de aceea a decis sa-l salveze.
Scrisoarea care l-a protejat a fost publicata de Jewish Voice from Germany. Fiica lui Hess, Ursula, acum in varsta de 86 de ani, a acordat un interviu acestui ziar.
Cererea lui Hitler a fost transmisa mai departe de Heinrich Himmler, care anunta oficial Gestapoul ca Hess beneficiaza de “protectie de la Fuhrer” si “nu trebuie sa fie deranjat in niciun fel”.
Ernst Moritz Hess, de profesie judecator, a fost ranit de doua ori in Primul Razboi Mondial si a primit decoratii pentru curajul sau.
La fel ca alti camarazi de arme ai sai, el a fost surprins sa afle ca temutul dictator fusese caporal in regimentul condus de el.
Isi amintea ca Hitler fusese mereu “o enigma" si nu vorbea cu nimeni, nu se remarcase in niciun fel. Nu era deloc interesat de femei, distractii si bautura, ca un soldat normal.
Hess a fost nevoit sa renunte la meseria de judecator in anul 1936 si chiar a fost batut de un grup de nazisti, sub ochii familiei sale.
Desi se botezase si devenise crestin protestant, el era considerat evreu, din cauza originii mamei sale.
I-a scris lui Hitler, cerandu-i ca faca o exceptie in cazul sau si al fiicei sale. Desi initial l-a refuzat, dictatorul i-a permis sa plece cu familia in Italia, in 1937.
De asemenea, Hess nu a fost obligat sa poarte insigna cu numele Israel, pe care o aveau toti evreii, ca sa fie recunoscuti, conform Legilor Rasei, emise in 1939.
Nevoit sa se intoarca in Germania din cauza regimului radical condus de Mussolini, Hess a sperat ca relatiile lui cu Hitler si cu apropiati ai acestuia, cunoscuti tot in timpul razboiului, il vor salva si in continuare.
El avea mereu asupra lui o copie e scrisorii de protectie redactata de Himmler, relateaza Daily Mail.
Insa, in 1941, ordinul de protectie a fost anulat, iar Hess a fost dus in lagarul de concentrare Milbertshofen, de langa Munchen.
Ulterior, el a fost angajat ca muncitor la construirea baracilor. Beneficia totusi de un minim respect, datorita casatoriei sale cu o nemtoaica. Sora lui a fost insa gazata la Auschwitz.
Dupa terminarea razboiului, Ernst Hess a fost presedintele Autoritatii federale germane a Cailor Ferate, in Frankfurt.
Ulterior, el a fost medaliat cu Ordinul de Merit si declarat cetatean de onoare al orasului. A murit in 1983.
Sursa: Daily Mail
Etichete: nazism, holocaust, adolf hitler, evrei, scrisoare,
Dată publicare:
05-07-2012 20:46