Virusul care ar putea distruge omenirea a fost in curtile a zeci de mii de romani

Ultima actualizare: 24-10-2012 04:35
virusul gripei aviare

Virusul gripei aviare, H5N1, identificat in Asia in urma cu 5 ani, a starnit panica in lumea intreaga, vorbindu-se de iminenta unei epidemii de proportii la momentul respectiv.

Daca pana acum virsul nu a fost extrem de contagios incat sa existe riscul unei pandemii, situatia s-ar putea schimba pe viitor.

Asta in urma unei descoperiri facute de Ron Fouchier, cercetator la Erasmus Medical Centre din Olanda. Astfel, virusul poate deveni si mai contagios de atat in urma unor modificari genetice. Omul de stiinta olandez a demarat o serie de teste in laborator, dihorul fiind cobaiul sau.

Modificat genetic, virusul s-a dovedit a fi si mai periculos intrucat devenise extrem de contagios printre dihorii testati. Descoperirea a starnit controverse in lumea medicala.

Multi experti au fost de parere ca cercetarile nu ar trebui publicate intrucat noul virus ar putea fi transformat in arma biologica. Virusul H5N1, modificat genetic, ar putea fi o arma teribila in mana teroristilor.

E o idee proasta ca oamenii de stiinta sa transforme un virus letal intr-unul letal si extrem de contagios. In acest caz, rezultatele cercetarilor nu ar trebui descrise pe larg”, spun reprezentantii Centrului pentru Biosecuritate din cadrul Universitatii din Pittsburg.

Studiul este analizat de Comitetul National Stiintific Consultativ pentru Biosecuritate al SUA care va decide daca informatiile vor fi publicate.

In octombrie 2005, virusul H5N1 a ajuns si in Romania, fiind identificat la pasarile din localitatea Ceamurlia de Jos, judetul Tulcea. Romania este prima tara europeana unde prezenta acestui virus a fost confirmata in mod oficial.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO