Violenţe în Bangladesh. Cel puțin 133 de oameni au fost uciși într-o săptămână. SUA ridică nivelul de alertă pentru călători
Departamentul de Stat al Statelor Unite i-a sfătuit sâmbătă pe americani să nu călătorească în Bangladesh şi a anunţat că va începe repatrierea unor diplomaţi şi familiilor acestora din ţara cuprinsă de tulburări civile mortale, notează AFP.
"Călătorii nu trebuie să meargă în Bangladesh din cauza tulburărilor civile în curs (în capitala) Dacca", a declarat diplomaţia americană într-un aviz care întăreşte sfatul său de a "reconsidera călătoria" emis mai devreme în cursul zilei.
Departamentul de Stat autorizează plecarea voluntară a angajaţilor guvernamentali americani neesenţiali şi a membrilor familiei lor, precizează avizul.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Potrivit unui bilanţ întocmit de AFP, citat de Agerpres, cel puţin 133 de persoane au fost ucise săptămâna aceasta în Bangladesh, unde manifestaţiile sunt aproape zilnice de la începutul lui iulie pentru a cere eliminarea unui sistem de cote care rezervă mai mult de jumătate din posturile în serviciul public unor grupuri specifice.
Soldaţii patrulează în oraşele din Bangladesh pentru a reprima agitaţia tot mai mare, poliţiştii trăgând cu muniţie reală împotriva protestatarilor care au sfidat interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii instaurată de guvern.
Potrivit BBC, Bangladesh este una dintre cele mai dens populate țări din lume, locuitorii săi trăind într-o deltă de râuri care se varsă în Golful Bengal.
Sărăcia este larg răspândită, dar în ultimii ani Bangladesh a redus creșterea populației și a îmbunătățit sănătatea și educația.
Fostul Pakistan de Est, Bangladesh a luat ființă abia în 1971, când cele două părți ale Pakistanului s-au despărțit după un război dur care a atras India vecină.
Bangladesh a petrecut 15 ani sub conducere militară și, deși democrația a fost restaurată în 1990, scena politică rămâne instabilă. Extremismul islamist a crescut, de asemenea, în această țară tradițional tolerantă.