"E la fel ca în Bangladesh!". Furtunile violente de primăvară au făcut prăpăd în România. Situație complicată în Timișoara
Furtunile violente de primăvară au măturat România de la est la vest. O ploaie torențială a transformat străzile unui cartier din Timișoara în adevărate lacuri.
Apa a intrat în mai multe gospodării. Iar în Sibiu, aluviunile strânse de pe dealuri au provocat întârzieri de până la 4 ore ale trenurilor care treceau prin zonă. Specialiștii de Institutul Copernicus avertizează că schimbările climatice împing temperaturile globale spre noi recorduri extreme, dar și spre vijelii.
La Timișoara, după 15 minute de ploaie torențială, un cartier de la marginea orașului a fost cotropit de ape.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Reporter: S-a oprit motorul?
Șofer: „Da, da”.
Reporter: Mai pornește?
Șofer: „Nu pornește!"
Pompierii au intervenit pentru a scoate apa din 12 gospodării.
Bărbat: „La fiecare ploaie se videază canalul la trei minute de ploaie, uitați ce am construit aici să nu mai vină apa de pe stradă direct.”
Bărbat: „Vecinul e cel mai afectat, jos are garaje și îi intră în garaje”
Muncitor din Bangladesh: „Este foarte mare apa aici, la fel ca în Bangladesh!"
În județul Sibiu, mai multe trenuri au fost oprite după ce ploile au adus de pe dealuri aluviuni direct pe calea ferată.
Localnic: „Preţ de 10 minute a venit o rupere de nori care a afectat drumul spre Chesler. A spălat terasamentul căii ferate şi practic circulaţia trenurilor este închisă.”
Întârzierile au ajuns la 4 ore. Se circulă pe un singur sens. Cei de la infrastructură vor repara calea ferată, însă va dura câteva zile până când se va circula în condiții normale.
Locuitor din zonă: „Am venit ca tot omul să dau o mână de ajutor. Am pus piatra în linie să deschidă firul de circulație 300 către Teiuş.”
Probleme au fost și în județul Dolj, unde gospodăriile oamenilor au fost inundate. Hărțile prin satelit arată că România este acoperită de un strat gros de nori, aşa că ploile nu ne vor ocoli nici în perioada următoare.
În aceste condiţii, hidrologii au emis o alertă de inundații pentru aproape 30 de bazine din țară.
Deja, specialiștii de la Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene au anunțat că această lună a fost cea mai caldă luna aprilie din istoria măsurătorilor. Temperatura medie a depăşit cu 1.6 grade media perioadei preindustriale. Valurile de arşiţă vor fi tot mai frecvente. Grav este că vor atrage după ele potopul.
Carlo Bountempo, director Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene: „Seceta va fi din ce în ce mai intensă. De asemenea, și cele mai intense precipitații vor deveni și mai puternice, aşa cum am văzut ceva similar în Atena, în România, Slovenia."
De asemenea, potrivit climatologilor, exista riscul să ne confruntăm inclusiv cu tornade.