Violențe grave în Hong Kong. Un bărbat a fost incendiat și un altul împușcat


Ultimul update: Luni 11 Noiembrie 2019 17:46
Data publicarii: Luni 11 Noiembrie 2019 15:03
Categorie: Stiri externe

Poliţia din Hong Kong a afirmat luni că un bărbat a fost stropit cu un lichid inflamabil şi transformat în torţă umană în urma unei dispute cu manifestanţi pro-democraţie.

Agresiunea, de o violenţă rară, a fost filmată şi difuzată pe reţelele sociale, transmite AFP, conform Agerpres.

Cel puţin trei înregistrări video ale scenei au fost postate pe forumuri utilizate de protestatari. Toate arată un bărbat cu un tricou verde care se ceartă cu alte persoane pe o pasarelă.

Într-una din înregistrări este văzut un alt bărbat în negru aruncând în victimă cu un lichid şi apoi dându-i foc, spre spaima celor aflaţi în jur.

„În cel mai îngrozitor incident, protestatari au vărsat un lichid inflamabil asupra unei persoane şi i-au dat foc”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, John Tse, într-o conferinţă de presă la care au fost proiectate pe un ecran imaginile agresiunii. Acesta a menţionat că bărbatul incendiat a fost „spitalizat în stare critică”.

Agresiunea s-a produs în cartierul Ma On Shan, la circa 20 km nord de cartierul financiar Central al Hong Kongului. 

Luni a fost una din zilele cele mai violente de la începutul mobilizării pro-democraţie din Hong Kong, acum cinci luni, cea mai gravă criză politică din fosta colonie britanică de la retrocedarea sa către China, în 1997.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei a mai spus că înainte de agresarea bărbatului în tricou verde un grup de manifestanţi au devastat gara din Ma On Shan şi că anchetatorii cred că victima agresiunii de pe pasarelă „îi urmărea pe protestatari”. 

„Pe urmă, (bărbatul) a fost bătut şi transformat în torţă umană”, a explicat John Tse.

Înregistrările video difuzate pe reţele sociale au fost reluate şi de media oficiale chineze, care au imputat agresiunea unor „protestatari în negru”.

Nu este clar ce anume a provocat disputa, dar bărbatul în tricou verde din înregistrări pare să-i critice pe simpatizanţii mişcării pro-democraţie, iar persoanele de pe pasarelă îi răspund cu insulte.

Poliţia din Hong Kong a deschis focul asupra manifestanţilor

Poliţia din Hong Kong a deschis focul asupra demonstranţilor şi a rănit luni cel puţin un manifestant, relatează media, în condiţiile în care oraşul a fost cuprins de haos la o zi după ce oamenii legii au folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe protestatari.

Poliţia a tras cu muniţie de război asupra protestatarilor în partea estică a insulei, relatează Cable TV şi alte media din Hong Kong. Potrivit Cable TV, o persoană a fost rănită după ce poliţia a deschis focul.

În imagini filmate la faţa locului şi distribuite pe reţelele sociale poate fi văzut un protestatar care zace într-o baltă de sânge, cu ochii deschişi. De asemenea, a fost filmată o scenă în care o femeie este imobilizată de poliţişti, care au folosit un spray cu piper pentru a o incapacita, în timp ce protestatarii aruncau asupra oamenilor legii cu cutii de plastic.

China nu va tolera schimbarea principiului „o ţară, două sisteme” din Hong Kong
Manifestație în Hong Kong pentru susținerea independenței Cataloniei
Proteste violente în Hong Kong. Manifestanții au atacat cu sticle cu benzină aprinse
VIDEO PROTVPLUS.RO