Papa Francisc l-a primit pe Barack Obama la Vatican. Cei doi s-au intalnit pentru prima data
Intalnire istorica la Vatican, unde Papa Francisc l-a primit in audienta pe Barack Obama, pentru prima oara de cand a fost inscaunat in fruntea Bisericii Catolice.
Presedintele Statelor Unite Barack Obama a sosit miercuri seara in Italia, in cadrul celei de a treia etape a turneului pe care-l efectueaza in Europa si Arabia Saudita, iar joi se intalneste pentru prima data cu Papa Francisc.
Air Force One a aterizat la ora locala 21.18 (22.18, ora Romaniei) pe Aeroportul Fiumicino, la Roma, potrivit unui fotograf AFP care a calatorit la bordul aeronavei prezidentiale.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Intr-un turneu dominat de marile probleme geopolitice ale momentului, de la Ucraina - despre care a vorbit in summiturile din Olanda si Belgia - si pana la dosarul nuclear iranian, pe care urmeaza sa-l abordeze vineri in Arabia Saudita, seful statului american se va gandi la probleme de politica interna cand va fi primit de catre Suveranul Pontif, joi dimineata.
Aceasta intalnire are loc in contextul in care Obama, la fel ca Francisc, lupta impotriva inegalitatilor. Insa presedintele democrat s-a lovit de majoritatea republicana, in Camera Reprezentantilor, atunci cand a aparat ideea unei cresteri cu 25% a salariului la nivel federal sau cand a incercat sa reechilibreze fiscalitatea in favoarea celor saraci.
Unii protestanti ultraconservatori l-au calificat drept "marxist" pe Papa Francisc, din cauza pozitiei sale radicale asupra "idolului banilor" care, in schimb, i-a adus simpatia catolicilor progresisti, in pofida faptului ca se opune casatoriei intre persoane de acelasi sex si hirotonisirii femeilor.
"Primul an al Papei Francisc (la conducerea Bisericii Catolice) a fost o sursa de inspiratie pentru presedinte, la fel ca pentru multi oameni din lume", a declarat adjunctul consilierului prezidential pentru Securitate Nationala Ben Rhodes.
Mesajul de "solidaritate, egalitate" al Papei a rezonat "in randul catolicilor, dar si in randul unor persoane de alte religii", a adaugat Rhodes, discutand cu jurnalisti la bordul Air Force One pe ruta Bruxelles-Roma.
Pentru cei doi lideri, audienta de joi "va fi ocazia de a se cunoaste personal", iar Obama doreste "sa-l auda pePapa vorbind despre ceea ce incearca sa faca in lume si sa-si exprime admiratia", potrivit aceleiasi surse.
Obama se va intalni, de asemenea, cu noul premier Matteo Renzi si cu presedintele Giorgio Napolitano si va efectua o vizita la Colosseum.
"Vin la Roma sa-l ascult pe Papa. Gandirea sa este pretioasa pentru a intelege cum sa castigi provocarea impotriva saraciei", a declarat Obama, intr-un interviu pentru ziarul Corriere della Sera, potrivit unor fragmente publicate miercuri seara, imediat dupa sosirea presedintelui american in Italia.
Presedintele a declarat ca vrea sa auda propunerile Papei "in vederea limitarii inegalitatilor in distribuirea veniturilor".
"Punandu-ne in mod constant la baza zidului justitiei sociale, el ne arata riscul de a ne obisnui cu inegalitatile extreme pana la a le considera normale", a spus Obama in acest interviu acordat la Bruxelles.
In interviu, el evoca partea italiana a vizitei. Seful statului american doreste o accelerare a negocierilor unui acord de liber-schimb intre Statele Unite si Uniunea Europeana (UE) in semestrul presedintiei italiene a Uniunii.
Obama a elogiat, totodata, optiunea noului sef al Guvernului italian de a-si consacra prima vizita in strainatate Tunisiei.
"Este un semn ca Italia vrea sa-si consolideze leadreshipul pe care-l exercita deja in Mediterana, din Liban si pana in Libia", a declarat el pentru Corriere della Sera.
In ceea ce priveste Statele Unite, Obama a negat orice vointa de dezangajare din regiune. "Vreau sa fiu clar. Angajamentul nostru in aceasta zona nu se diminueaza, din contra, creste", a spus el.