Viktor Orban își conferă puteri aproape nelimitate într-o stare de urgenţă pe o perioadă nedeterminată

Ultima actualizare: 30-03-2020 14:30
Viktor Orban își conferă puteri aproape nelimitate într-o stare de urgenţă pe o perioadă nedeterminată
Getty

Premierul ungar Viktor Orban urmează să obţină luni unda verde a Parlamentului, care-i acordă puteri radical consolidate în cadrul unei stări de urgenţă pe o durată nedeterminată.

 

Opoziţia o consideră ”disproporţionată” în lupta împotriva noului coronavirus.

În Ungaria, dar şi în străinătate, textul este considerat de către critici un instrument menit să cimenteze controlul Guvernului naţionalist-conservator - folosind pandemia drept un pretext.

Proiectul de lege îi va permite liderului ungar să prelungească pe termen nedefinit starea de urgenţă - aflată în vigoare de la 11 martie -, fără să impună aprobarea Parlamentului.

În acest regim, Guvernul va putea ”suspenda utilizarea anumitor legi prin decret, să se îndepărteze de dispoziţii statutare şi să introducă alte măsuri extraordinare” cu scopul de a garanta ”sănătatea, securitatea personală şi materială a cetăţenilor, şi economiei”.

”Trebuie să facem tot ceea ce putem pentru a opri răspândirea virusului. Proiectul de lege se înscrie perfect în cadrul constituţional ungar”, l-a apărat ministrul Justiţiei Judit Varga.

Opoziția, acuzată de trădare

Însă politica practicată de către Viktor Orban în deceniul de când se află la putere face opoziţia să se teamă că liderul în vârstă de 65 de ani va abuza de mijloacele execepţionale.

Din 2010, el şi-a multiplicat deja - denunţă numeroşi observatori - atingerile aduse statului de drept în domeniile justiţiei, societăţii civile, libertăţii şi presei.

După ce parlamentarii din opoziţie au refuzat săptămâna trecută să adopte proiectul de lege în procedură de urgenţă, ei au fost acuzaţi de ”trădare”.

Această retorică l-a determinat pe deputatul independent Akos Hadhazy să denunţe faptul că acest text este înainte de toate ”o capcană pentru opoziţie”, acuzată de Guvern că se află ”de partea virusului”.

Adversarii reformei îndeamnă puterea să limiteze starea de urgenţă la o perioadă determinată.

Criticile ”combat demoni imaginari”

Înaltul Comisariat ONU pentru Drepturile Omului (UNHCR) a anunţat că ”urmăreşte cu îngrijorare evoluţiile” politice în Ungaria.

Consiliul Europei (CoE) a avertizat că o ”stare de urgenţă pe termen nedeterminat şi necontrolată nu poate garanta respectarea principiilor fundamentale ale democraţiei”.

Think tank-ul european Political Capital consideră că adevărata problemă ”nu este că Guvernul nu are suficientă putere pentru a acţiona, ci capacităţile limitate ale sectorului sănătăţii din Ungaria, din cauza unei subfinanţări de ani de zile”.

Nouă organizaţii de apărarea presei i-au îndemnat pe liderii Uniunii Europene (UE) să se opună proiectului de lege, care prevede, de asemenea, introducerea unei pedepse de până la cinci ani privind distribuirea de ”ştiri false” cu privire la virus sau la măsurile Guvernului, în timp ce o mână de instituţii de presă independente din ţară sunt acuzate cu regularitate din acest motiv.

Toate criticile ”combat demoni imaginari şi nu au treabă cu realitatea”, a replicat Varga.

Budapesta subliniază că, în pofida duratei nedeterminate a stării de urgenţă, ”Parlamentul îşi poate retrage consimţământul în orice moment” şi să se revină la cadrul ordinar.

Însă această dispoziţie este de formă - în contextul în care Partidul Fidesz al lui Viktor orban dispune de o majoritate de două treimi în Legislativ.

”Smiorcăiții europeni”

”Le-am spus în mod clar smiorcăiţilor europeni că nu am timp să discut chestiuni juridice, fără îndoială pasionante, dar teoretice”, în timp ce ”sunt vieţi de salvat”, a respins, la rândul său Viktor Orban.

La începutul epidemiei, premierul ungar a dat vina pe rolul migraţiei în răpândirea virusului, afirmând că ”în principal străinii au introdus boala”.

Ungaria - care şi-a închis frontierele străinilor şi a instaurat măsuri de izolare a populaţiei - a anunţat duminică 408 de noi cazuri de covid-19, care a ucis 13 oameni în această ţară cu 9,7 milioane de locuitori.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO