Viktor Orban a enumerat condițiile care descalifică aderarea Ucrainei la UE: „Nu avem motive să negociem acum”
Invitația Ucrainei pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană și promisiunea unor fonduri generoase: 54 de miliarde, pentru susținerea economiei ucrainene și încă 24 miliarde de euro, sprijin militar.
Acestea sunt temele principale la summitul care a început joi, la Bruxelles. „Vă cer un singur lucru, nu trădați poporul ucrainean și credința sa în Europa”, a fost pledoaria lui Volodimir Zelenski. Dar cineva, se opune: premierul Ungariei, Viktor Orban.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Astăzi este ziua în care hotărârea va fi fie la Bruxelles, fie la Moscova. Oamenii din Europa nu vor înțelege dacă zâmbetul satisfăcut al lui Putin devine recompensa pentru această întâlnire de la Bruxelles. Vă cer un singur lucru. Nu trădați poporul (ucrainean) și credința sa în Europa”.
Pentru ca Ucraina să obțină ceva, are nevoie de unanimitate Și, implicit, de sprijinul premierului Ungariei. Dar Viktor Orban nu este de acord.
A declarat în parlamentul maghiar, înainte de a merge la Bruxelles.
Viktor Orban, premierul Ungariei: „Ucraina trebuie să fie ajutată, dar nu vrem să distrugem Ungaria în acest proces. Vă spun, Ungaria este sub presiune, dar nu trebuie să cedeze în a fi vocea europeană a bunului simț”.
Ce probleme are Ucraina, în ochii lui Orban
Iar la sosire, joi dimineață, nu își schimbase părerea.
Viktor Orban, premierul Ungariei: „Potrivit evaluării Comisiei, trei din cele șapte precondiții stabilite pentru deschiderea negocierilor de aderare nu au fost îndeplinite, așa că nu avem motive să negociem acum aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană”.
Orban spune că războiul, corupția, un sector agricol prea extins, dar și tratamentul nedrept pentru minoritatea maghiară - sunt condiții care descalifică aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.
În privința ajutoarelor pentru Ucraina, Orban a mai nuanțat lucrurile.
Viktor Orban, premierul Ungariei: „Banii pentru Ucraina, pe termen scurt, sunt deja incluși în actualul exercițiu bugetar. Dacă vrem să furnizăm Kievului bani mai mulți, pe termen mai lung, trebuie să acționăm în afara bugetului. Și susținem acest lucru”.
A contat poate și faptul că Bruxellesul tocmai a anunțat că deblochează fonduri de coeziune în valoare de 10,2 miliarde de euro pentru Budapesta.
În decembrie 2022, Comisia Europeană a înghețat aproape 22 de milioane de euro din fondurile europene destinate Ungariei, din cauza încălcarilor statului de drept din aceasta țară. La distanță de un an, cu o zi înainte de începerea summitului european, Comisia Europeană a anunțat că Ungaria a făcut suficiente reforme în justiție cât să primească 10,2 miliarde de euro din fondurile blocate.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: „Trebuie să îi dăm Ucrainei cele necesare pentru a fi puternică azi, ca să fie puternică și mâine, la masa tratativelor, când va negocia o pace de durată pentru Ucraina”.
Consiliul European trebuie să decidă, de asemenea, dacă deschide negocieri de aderare cu țări precum Republica Moldova, Serbia, Muntenegru sau Georgia.