Viitură devastatoare în Elveția. Un bărbat și o fetiță au fost luați de ape
Echipele de salvatori continuă căutările, luni, după ce un bărbat şi o fetiţă în vârstă de şase ani au fost daţi dispăruţi la Chamoson, în sud-vestul Elveţiei, pentru că maşina în care se aflau a fost luată de o viitură.
Benoit Dorsaz, care coordonează eforturile echipelor de căutări, a susţinut că "sunt zero speranţe" pentru găsirea celor doi în viaţă, transmite Agerpres.
O furtună violentă şi o alunecare de teren produse duminică noapte au condus la creşterea debitului râului Losentse, care a ieşit din matcă. Două autovehicule au fost luate de torent. Unul dintre acestea era gol şi a fost găsit ulterior distrus, la câteva sute de metri distanţă, iar în celălalt se aflau cele două persoane date dispărute.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Conform poliţiei elveţiene, bărbatul în vârstă de 37 de ani nu era tatăl fetiţei de 6 ani. Mama copilei se afla lângă malul râului în momentul producerii viiturii însă a reuşit să se salveze.
Viitura a adus în vale bolovani de dimensiunea unor automobile care erau purtaţi de colo-colo ca şi când ar fi fost nişte dopuri de plută, conform mărturiei lui Claude Crittin, primarul localităţii Chamoson unde s-a produs tragedia.
Autorităţile au restricţionat accesul pe mai multe drumuri din apropiere de localitatea Chamoson, iar funcţionarea unui funicular care face legătura între Sierre şi staţiunea a fost suspendată din cauza pericolului. În urmă cu aproape un an, o alunecare de teren majoră a înghiţit o parte din Chamoson.
Oamenii de ştiinţă care studiază schimbările climatice au estimat că evenimentele meteorologice extreme, precum inundaţiile şi valurile de caniculă, vor deveni din ce în ce mai frecvente din cauza încălzirii globale, notează Reuters.