Viitorul presedinte al Austriei ar putea fi un extremist ce nu pleaca de acasa fara pistol. A castigat deja primul tur
Candidatul extremei drepte, Norbert Hofer, a castigat cu un mare avans primul tur al alegerilor prezidentiale desfasurat duminica in Austria, potrivit primelor estimari.
Hofer, candidatul Partidului Libertatii (FPOe) de extrema-dreapta, a obtinut 36,6% din voturi, potrivit institutului ARGE Wahlen, cu mult peste ceea ce prognozau sondajele de opinie inaintea scrutinului, conform Agerpres.
''Este inceputul unei noi ere politice'', a declarat liderul FPOe, Heinz-Christian Strache, dupa anuntarea acestor rezultate. Hofer este cunoscut drept „fata prietenoasa a FPOe”, dar si pentru faptul ca umbla constant cu un pistol Glock la el si si-a indemnat si copiii sa se apuce de tir, deoarece „e important sa stii sa te aperi in vremuri nesigure”. De asemenea, Hofer a amenintat ca va da jos guvernul daca acesta nu va lua masuri dure impotriva refugiatilor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Intrucat deocamdata au fost numarate doar 52% din voturile exprimate, nu este clar care dintre fostul lider al Verzilor, Alexander Van der Bellen, si candidata independenta Irmgard Griss va intra in turul doi al alegerilor prezidentiale, prevazut a avea loc pe 22 mai. Fiecare dintre cei doi era creditat cu circa 19% din sufragii.
Candidatul social-democrat, Rudolf Hundstorfer, si cel conservator, Andreas Khol, au obtinut fiecare cate 11% din voturi.
Alegatorii austrieci nu au optat duminica neaparat pentru programul politic al FPOe, unul bazat pe masuri anti-imigranti, ci mai degraba contra actualului sistem politic din Austria, dominat de decenii de social-democrati si conservatori, adauga DPA.
''A fost un vot contra sistemului. Oamenii sunt nemultumiti de felul in care functioneaza democratia in Austria'', a explicat analistul politic Thomas Hofer.
Presedintele Austriei, ales pentru un mandat de sase ani ce poate fi innoit o singura data, are un rol in mare parte simbolic, dar dispune totusi de puteri oficiale extinse: este seful armatei, numeste cancelarul si poate, in anumite circumstante, sa dizolve parlamentul.
Sursa: Agerpres/ StirileProTV
Etichete: refugiati, alegeri, austria, extremism,
Dată publicare:
24-04-2016 20:06