Vietnam a aprobat vaccinul de la AstraZeneca în plină izbucnire a unui focar local de COVID-19

30-01-2021 12:36


AstraZeneca

Vietnam a anunţat sâmbătă aprobarea vaccinului dezvoltat de AstraZeneca, primul autorizat în această ţară, în condiţiile izbucnirii unui neaşteptat focar local de COVID-19, cu 34 noi cazuri raportate în ultimele 24 de ore, relatează EFE.

Ministrul sănătăţii, Nguyen Thanh Long, a informat într-un comunicat că AstraZeneca s-a angajat să livreze ţării sale 30 de milioane de doze de vaccin în 2021 şi că se aşteaptă venirea primelor doze în primul trimestru al anului. Între timp se explorează noi posibilităţi de vaccinuri venite de la Pfizer, Moderna şi de alte companii.

De asemenea, în Vietnam au început testările pe subiecţi umani a două vaccinuri autohtone dezvoltate în parteneriat cu Nanocovax şi Covivac.

Anunţul autorizării vaccinului de la AstraZeneca a intervenit la câteva ore după ce Vietnamul a confirmat 34 noi cazuri de COVID-19, dintre care 32 în provincia Hai Duong, epicentrul focarului, unde autorităţile au închis aeroportul şi au suspendat transportul public, printre alte măsuri de restricţie.

Cu aceste 34 noi cazuri sunt deja 180 infecţiile confirmate de când autorităţile au anunţat joi primele contagieri comunitare, apărute după o pauză de 55 de zile, dintre care două raportate în capitala ţării, Hanoi.

Deşi numărul contagierilor este scăzut comparativ cu alte ţări, reizbucnirea infecţiilor pe plan local suscită o mare preocupare la Vietnam, care joi marcase 55 de zile consecutive fără nici un caz local de transmitere a coronavirusului şi după o gestionare exemplară a pandemiei.

Vietnamul a înregistrat în total 1.684 de cazuri şi 35 de decese de COVID-19.

Focarul de coronavirus a apărut cu o săptămână înainte de vacanţa Anului Nou Lunar, cea mai mare sărbătoare din Vietnam, în timpul căreia milioane de persoane se deplasează în întreaga ţară pentru a-şi vizita rudele.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO