UE a restricționat exporturile de vaccinuri anti-Covid-19 în Irlanda de Nord, încălcând acordul Brexit

30-01-2021 09:40


Cuplul de milionari din Canada care au călătorit sute de kilometri ca să se vaccineze fraudulos. Cum s-au dat de gol

Uniunea Europeană a luat măsuri, vineri, pentru restricţionarea exporturilor de vaccinuri pentru Covid-19 în Irlanda de Nord, încălcând protocolul acordului Brexit şi provocând mânia politicienilor din provincia britanică, transmite Reuters.

Premierul nord-irlandez Arlene Foster a descris decizia UE de a invoca Articolul 16 din Protocolul Nord Irlandez, care permite Marii Britanii sau UE de a lua măsuri unilaterale dacă apare un efect negativ neaşteptat din partea acestui acord, drept ”un act incredibil de ostilitate”, conform News.ro.

Un purtător de cuvînt al guvernului britanic a spus că ”va lua în considerare cu precauţie, următorii paşi”, adăugând că ministrul Michael Gove a transmis UE ”îngrijorarea Marii Britanii provocată de lipsa unei notificări din partea UE legată de acţiunile sale în legături că protocul Nord Irlandez”.

Mai devreme, vineri, Comisia Europeană a convenit un plan pentru controlul exporturilor de vaccinuri din UE, inclusiv către Marea Britanie, argumentând că trebuie să procedeze astfel pentru a-şi asigura stocurile necesare.

Irlanda de Nord primeşte vaccinuri din Marea Britanie, dar măsura a nemulţumit politicienii din provincie, cu mai puţin de o lună de când Marea Britanie a ieşit din UE, la sfârşitul anului 2020.

UE renunţă la includerea Irlandei de Nord în mecanismul de control al vaccinurilor împotriva Covid-19

 

UE a renunţat la includerea Irlandei de Nord în mecanismul de control al exporturilor vaccinurilor adoptat vineri, în urma unor critici dure ale Marii Britanii, care-i reproşează faptul că încalcă prevederi ale acordurilor Brexitului cu privire la Irlanda de Nord, relatează AFP.

”În cadrul finalizării acestei măsuri, Comisia va veghea ca Protocolul Irlanda/Irlanda de Nord să nu fie afectat”, a anunţat vineri seara, într-un comunicat Comisia Europeană (CE).

Comisia ”nu declanşează clauza de salvgardare” care i-ar fi persmis o derogare de la acest protocol - cu privire la vaccinuri -, aşa cum a anunţat iniţial.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO