VIDEO. Șocul unei americance când a văzut prețul benzinei la pompă. „Voi alege alt mijloc de transport”

Ultima actualizare: 13-06-2022 12:14
Benzina
Shutterstock

Pentru prima dată în istorie, preţul benzinei din Statele Unite a depășit, în medie, 5 dolari pe galon, adică mai mult de 6 lei pe litru. Unii americani resimt din plin scumpirile și se gândesc să renunțe pentru o perioadă la mașini.

Continuă creşterea costurilor carburanţilor care conduce la accelerarea inflaţiei. La o benzinărie din Washington D.C., șoferii au fost uimiți când au văzut la cât a ajuns prețul benzinei la pompă.

"Este șocant. Acesta este cel mai mare preț pe care l-am plătit vreodată pentru benzină. Poate că este timpul să ies mai des cu bicicleta, cu trotineta. De câte ori voi putea, voi alege alt mijloc de transport. Ne gândim să trecem la mașini electrice", a declarat o femeie pentru Reuters.

 

Dacă la nivel național prețul benzinei a depășit, în medie, 5 dolari pentru un galon (3,79 litri), în Washington D.C. cea mai ieftină variantă este de 5,43 de dolari.

Preţurile ridicate alei benzinei sunt o bătaie de cap pentru preşedintele Joe Biden şi pentru democraţii din Congres, în timp ce fac eforturi să-şi menţină controlul la limită asupra Congresului, în perspectiva alegerile intermediare care vor avea loc în noiembrie.

Biden a folosit numeroase pârghii pentru a încerca să scadă preţurile, inclusiv o eliberare record de barili de petroldin rezervele strategice ale SUA, derogări de la regulile pentru producerea de benzină de vară şi sprijinirea marilor ţări din OPEC pentru a creşte producţia.

Cu toate acestea, preţurile carburanţilor au crescut în întreaga lume din cauza unei combinaţii între redresarea cererii, sancţiunile asupra producătorului de petrol Rusia, după invadarea Ucrainei, şi reducerea capacităţii de rafinare.

Călătoriile rutiere din SUA au rămas relativ puternice, cu doar câteva puncte procentuale sub nivelurile anterioare pandemiei, chiar dacă preţurile au crescut. Totuşi, economiştii se aşteaptă ca cererea să înceapă să scadă, dacă preţurile vor rămâne peste 5 dolari pe baril o perioadă mai lungă.

”Nivelul de 5 dolari este locul de unde am putea observa o distrugere a cererii de benzină”, a spus Reid L'Anson, economist senior la Kpler.

Ajustând pentru inflaţie, preţul mediu al benzinei din SUA încă este cu aproximativ 8% sub maximele din iunie 2008, de aproximativ 5,41 dolari pe galon, conform cifrelor Departamentului de Energie al SUA.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO