VIDEO. NASA ne ofera Soarele in "STEREO"
Furtunile solare nu vor mai lua prin surprindere. Vom putea sa ne pregatim din timp satelitii si sistemele de comunicatii, in cazul in care un tsunami solar ameninta sa le distruga. Asta pentru ca de acum putem vedea tot Soarele, in unghi de 360 de grade.
Pana acum, NASA putea sa vada in mod direct doar fata dinspre Pamant a Soarelui. Exploziile solare era observate in momentul in care se petreceau, dar nu si felul in care se formau.
Acum, datorita unui program numit STEREO, vedem ambele fete ale soarelui, simultan. Iar asta deschide noi porti spre explorarea stelei noastre.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vederea limitata a telescoapelor era datorata faptului ca Soarele se roteste in jurul propriei axe intr-o perioada de 27 de zile si ca pana acum o anumita parte ramanea ascunsa, iar specialistii nu reuseau sa aiba o imagine clara si completa a stelei sistemului nostru.
Cele doua sisteme care monitorizeaza Soarele de pe Pamant pot reconstrui activitatea de pe partea vizibila. Intr-o lume dependenta de technologie, ca a noastra, aceasta vedere era destul de periculoasa - pentru ca ne trezeam cu o eruptie solara imensa, in loc sa o putem prevedea, ca pe vremea "obisnuita", de pe Terra.
Se stie ca aceste explozii solare pot avea efecte nedorite asupra sistemului energetic de pe Terra, si mai ales asupta telecomunicatiilor.
Iar astfel de evenimente se produc de regula pe partea nevazuta, nemonitorizata a Soarelui, spun specialistii de la NASA.
Ca sa nu fim luati prin surprindere, in 2006 a fost lansat programul STEREO, care ne pregateste pentru aceste "furtuni". Totul se bazeaza pe o pereche de sateliti care urmaresc orbita Pamantului, unul in fata si altul in spatele planetei noastre, si care ofera imagini nemaiintalnite ale stelei care ne da viata. Si in sfarsit, dupa mai bine de 4 ani de misiune, s-a ajuns pur si simplu in punctul in care de pe orbita noastra s-a reusit o vedere de 360 de gade a Soarelui.
Misiunea aceasta va continua pentru alti 8 ani, iar apoi STEREO A si B - satelitii programului - vor face schimb de locuri si vor transmite din nou.