VIDEO. Momentul în care o rachetă lovește avionul din Iran în care se aflau 176 oameni
Într-o înregistrate VIDEO postată recent de CNN şi realizată în dimineaţa tragiei aviatice din Iran, se vede cum ceea ce pare a fi o rachetă loveşte un obiect pe cerul deasupra Teheranului.
Potrivit postului american, clădirile par asemănătoare cu cele din suburbia iraniană Parand, iar avionul ucrainean s-a prăbuşit în apropierea acestei zone.
În clipul video se aude o bubuitură la scurt timp după impactul văzut pe cer.
Şi New York Times a publicat joi o înregistrare video care arată o rachetă lovind un avion în apropiere de aeroportul din Teheran în momentul şi locul în care un avion ucrainean s-a prăbuşit.
Teheranul a negat totul, dar anchetatorii ucraineni care au ajuns joi la locul tragediei au anunțat că cercetează această pistă. Aeronava s-a prăbușit la scurt timp după ce Iranul a lansat mai multe rachete asupra a două baze militare americane din Irak.
Avionul s-a aflat în aer doar câteva minute, și a luat foc, în zbor. Niciun semnal radio de urgență nu a fost transmis către turnul de control. Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului, majoritatea iranieni şi canadieni, au murit dupa prabusirea aeronavei.
Responsabili americani "de nivel ridicat de încredere" afirmă că iranienii au doborât avionul din eroare, a declarat un oficial de la Washington, sub rezerva anonimatului. El a spus că două rachete trase de un sistem de apărare aeriană iranian de tip SA-15 au doborât avionul de linie.
Sateliţi americani, destinaţi să urmărească lansările de rachete, au detectat tirul interceptorului iranian cu rază scurtă de acţiune. Agenţiile de informaţii americane au interceptat ulterior comunicaţii iraniene confirmând că sistemul SA-15 făcuse să cadă avionul de linie ucrainean, conform New York Times.
Această ipoteză este susţinută de premierul canadian Justin Trudeau şi de şeful guvernului britanic Boris Johnson, care a folosit acest prilej pentru a-şi reitera apelul către părţile la o urgentă "dezescaladare pentru a reduce tensiunile în regiune".
Iranul respinge acest scenariu. Referindu-se la articole publicate în SUA cu privire la rachetă şi citând ca surse responsabili neindentificaţi de la Pentagon, purtătorul de cuvânt al guvernului iranian, Ali Rabii, deplânge faptul că unele media "difuzează cu entuziasm informaţii" pregătite conform "metodelor cunoscute care relevă manipulare psihologică", potrivit AFP.
Rabii acuză guvernul american că se serveşte de durerea familiilor îndoliate pentru a "răsuci cuţitul în rănile lor" cu scopul "de a-şi servi interesele în această operaţiune psihologică", conform agenţiei franceze de presă.
El a indicat că Franţa, în calitate de ţară care a fabricat motorul aparatului (prin compania Safran) "poate lua parte la anchetă".