VIDEO. Momentul în care o rachetă lovește avionul din Iran în care se aflau 176 oameni


Ultimul update: Vineri 10 Ianuarie 2020 11:19
Data publicarii: Vineri 10 Ianuarie 2020 11:06
Categorie: Stiri externe

Într-o înregistrate VIDEO postată recent de CNN şi realizată în dimineaţa tragiei aviatice din Iran, se vede cum ceea ce pare a fi o rachetă loveşte un obiect pe cerul deasupra Teheranului.

 

Potrivit postului american, clădirile par asemănătoare cu cele din suburbia iraniană Parand, iar avionul ucrainean s-a prăbuşit în apropierea acestei zone.

În clipul video se aude o bubuitură la scurt timp după impactul văzut pe cer.

Şi New York Times a publicat joi o înregistrare video care arată o rachetă lovind un avion în apropiere de aeroportul din Teheran în momentul şi locul în care un avion ucrainean s-a prăbuşit.

Teheranul a negat totul, dar anchetatorii ucraineni care au ajuns joi la locul tragediei au anunțat că cercetează această pistă. Aeronava s-a prăbușit la scurt timp după ce Iranul a lansat mai multe rachete asupra a două baze militare americane din Irak.

Avionul s-a aflat în aer doar câteva minute, și a luat foc, în zbor. Niciun semnal radio de urgență nu a fost transmis către turnul de control. Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului, majoritatea iranieni şi canadieni, au murit dupa prabusirea aeronavei.

Responsabili americani "de nivel ridicat de încredere" afirmă că iranienii au doborât avionul din eroare, a declarat un oficial de la Washington, sub rezerva anonimatului. El a spus că două rachete trase de un sistem de apărare aeriană iranian de tip SA-15 au doborât avionul de linie.

Sateliţi americani, destinaţi să urmărească lansările de rachete, au detectat tirul interceptorului iranian cu rază scurtă de acţiune. Agenţiile de informaţii americane au interceptat ulterior comunicaţii iraniene confirmând că sistemul SA-15 făcuse să cadă avionul de linie ucrainean, conform New York Times.

Această ipoteză este susţinută de premierul canadian Justin Trudeau şi de şeful guvernului britanic Boris Johnson, care a folosit acest prilej pentru a-şi reitera apelul către părţile la o urgentă "dezescaladare pentru a reduce tensiunile în regiune".

Iranul respinge acest scenariu. Referindu-se la articole publicate în SUA cu privire la rachetă şi citând ca surse responsabili neindentificaţi de la Pentagon, purtătorul de cuvânt al guvernului iranian, Ali Rabii, deplânge faptul că unele media "difuzează cu entuziasm informaţii" pregătite conform "metodelor cunoscute care relevă manipulare psihologică", potrivit AFP.

Rabii acuză guvernul american că se serveşte de durerea familiilor îndoliate pentru a "răsuci cuţitul în rănile lor" cu scopul "de a-şi servi interesele în această operaţiune psihologică", conform agenţiei franceze de presă.

El a indicat că Franţa, în calitate de ţară care a fabricat motorul aparatului (prin compania Safran) "poate lua parte la anchetă".

 

Tags: racheta, iran, teheran,

Cum ar fi reuşit Iranul să doboare un avion cu propriii cetăţeni. Cutia neagră, analizată vineri
Justin Trudeau: Avem informații că avionul ucrainean a fost doborât de o rachetă iraniană
Analiză BBC: Cât de puternică este în realitate armata Iranului
VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33