VIDEO. Lukașenko prezintă o hartă care pare să indice mișcări de trupă către Transnistria
Operațiunile militare ale lui Vladimir Putin ar putea viza și Republica Moldova. O hartă prezentată marți de președintele belarus Alexandr Lukașenko indică mișcări de trupe către regiunea separatistă Transnistria.
Lukașenko, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, s-a adresat marți consiliului său de securitate în timp ce stătea în fața unei hărți cu direcțiile de atac ale trupelor ruse în Ucraina, relatează The Hill.
Harta părea să arate planuri de mișcare a trupelor și ținte de infrastructură în Ucraina, precum și ținte în regiunea separatistă Transnistria.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Belarus’s Alexander Lukashenko has an invasion map of Ukraine on hand pic.twitter.com/bDY6jPnGIu
— Samuel Ramani (@SamRamani2) March 1, 2022
Unele operațiuni indicate pe hartă au avut loc deja, în timp ce altele urmează să de desfășoare, inclusiv o incursiune în Republica Moldova dinspre orașul-port Odessa.
Joi, când a început atacul asupra Ucrainei, armata rusă a anunțat că a programat exerciţii în Transnistria. Potrivit comunicatului, a fost instituită o zonă specială de antrenament pentru a exersa oprirea de vehicule inamice.
Armata rusă staţionează în Transnistria de la începutul anilor 1990. Regiunea se învecinează cu Ucraina la est şi condusă de separatişti pro-ruşi.
Preşedintele Franţei a reiterat sprijinul pentru Republica Moldova
Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a asigurat pe preşedinţii Republicii Moldova şi Georgiei, ţări care se învecinează cu Ucraina în Europa de Est, că Franţa le va susţine "împotriva oricăror tensiuni sau tentative de destabilizare", a anunţat sâmbătă Palatul Elysee, informează Reuters şi AFP.
"Suntem alături de Republica Moldova şi Georgia, pentru apărarea suveranităţii şi securităţii lor", a declarat Emmanuel Macron în discuţii la telefon cu cei doi preşedinţi, Maia Sandu şi Salome Zurabişvili, potrivit Palatului Elysee.
Emmanuel Macron şi-a exprimat "hotărârea de a susţine parteneriatele de vecinătate estică" ale UE.
Vineri, ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian, a avertizat că preşedintele rus Vladimir Putin este un "semănător de război", iar ofensiva în curs de desfăşurare în Ucraina ar putea să se extindă la Republica Moldova şi la Georgia.
"Suntem îngrijoraţi pentru ceea ce va urma", a subliniat Jean-Yves Le Drian, întrebat de postul de radio France Inter despre situaţia Republicii Moldova şi a Georgiei, şi a denunţat "deriva rusă în materie de ingerinţe".
Republica Moldova şi Georgia, foste republici sovietice, au ambele teritorii separatiste proruse. Cel din Republica Moldova, Transnistria, are o bază militară în apropiere de oraşul ucrainean Odesa.
Emmanuel Macron a convocat un consiliu al apărării pentru sâmbătă, orele 17:00, pentru o analiză a ultimelor evoluţii pe teren.
Sursa: The Hill
Etichete: vladimir putin, belarus, aleksandr lukasenko, Transnistria,
Dată publicare:
02-03-2022 04:11