VIDEO. Avea altceva in loc de creier. O mumie de 2.500 de ani, in imagini 3D

Ultima actualizare: 03-11-2012 22:27
Mumie

Cercetatorii au scanat o mumie veche de 2.500 de ani cu ajutorul razelor X si au obtinut imagini 3D, care dezvaluie o metoda de imbalsamare superioara, rezervata doar pentru cei importanti din Egiptul Antic.

Acestei mumii par sa ii lipseasca creierul si alte organe vitale, iar descoperirea sugereaza ca barbatul, ce avea in jur de 40 de ani, avea o pozitie sociala inalta cand era in viata, acum 2.500 de ani, in Egiptul Antic.

Imaginile arata ca cei ce l-au imbalsamat, i-au inlocuit creierul si celelalte organe cu material textil rulat. Aceasta reprezinta o metoda de imbalsamare superioara folosita doar pentru cei cu un statut inalt, potrivit cercetatorilor de la Muzeul de Istorie Naturala "Smithsonian".

Cand mumia a fost transferata de la Institutul Wistar din Philadelphia la Smithsonian, in anii 1950, era partial dezgolita si nu se stiau foarte multe despre ea.

Inaginile de acum au fost captate cu ajutorul unui scanner CT, care foloseste raze X pentru a realiza imagini tridimensionale ale interiorului unui obiect sau a unei mumii in acest caz.

 


Scanarea cu un computer tomograf devine rapid un instrument al arheologilor, deoarece le permite sa vada maruntaiele lucrurilor fara a le deranja. De exemplu, cercetatorii de la Universitatea din California au folosit scanarea CT pentru a diagnostica muniile cu boli de inima sau artere blocate. 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO