VIDEO. Avea altceva in loc de creier. O mumie de 2.500 de ani, in imagini 3D
Cercetatorii au scanat o mumie veche de 2.500 de ani cu ajutorul razelor X si au obtinut imagini 3D, care dezvaluie o metoda de imbalsamare superioara, rezervata doar pentru cei importanti din Egiptul Antic.
Acestei mumii par sa ii lipseasca creierul si alte organe vitale, iar descoperirea sugereaza ca barbatul, ce avea in jur de 40 de ani, avea o pozitie sociala inalta cand era in viata, acum 2.500 de ani, in Egiptul Antic.
Imaginile arata ca cei ce l-au imbalsamat, i-au inlocuit creierul si celelalte organe cu material textil rulat. Aceasta reprezinta o metoda de imbalsamare superioara folosita doar pentru cei cu un statut inalt, potrivit cercetatorilor de la Muzeul de Istorie Naturala "Smithsonian".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cand mumia a fost transferata de la Institutul Wistar din Philadelphia la Smithsonian, in anii 1950, era partial dezgolita si nu se stiau foarte multe despre ea.
Inaginile de acum au fost captate cu ajutorul unui scanner CT, care foloseste raze X pentru a realiza imagini tridimensionale ale interiorului unui obiect sau a unei mumii in acest caz.
Scanarea cu un computer tomograf devine rapid un instrument al arheologilor, deoarece le permite sa vada maruntaiele lucrurilor fara a le deranja. De exemplu, cercetatorii de la Universitatea din California au folosit scanarea CT pentru a diagnostica muniile cu boli de inima sau artere blocate.