VIDEO. Activiştii pentru mediu au vandalizat cu vopsea pulbere complexul Stonehenge din Marea Britanie, vechi de 5.000 de ani
Activişti pentru mediu au împroşcat cu o vopsea pulbere complexul Stonehenge din Marea Britanie, iar potrivit imaginilor publicate online, o pulbere portocalie a acoperit câteva dintre pietrele ce alcătuiesc celebrul complex megalitic preistoric.
Potrivit BBC, doi militanți ai campaniei Just Stop Oil au pulverizat vopseaua pe situl istoric de lângă Salisbury, Wiltshire.
Acțiunea are loc cu o zi înainte de începerea sărbătorilor pentru Solstițiul de vară, evenimente care au loc la acest monument vechi de 5.000 de ani.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Poliția din Wiltshire a confirmat că două persoane au fost arestate sub suspiciunea de deteriorare a monumentului antic.
Organizația Just Stop Oil a transmis că pudra portocalie era făină de porumb și a susținut că "se va spăla cu ploaia".
Membri ai publicului au fost auziți strigând "nu" și alergând să intervină în timp ce militanții se apropiau de cercul de piatră.
Un purtător de cuvânt al poliției din Wiltshire a declarat: "Am răspuns la un raport conform căruia vopsea portocalie a fost pulverizată pe unele dintre pietre de către doi suspecți. Anchetele noastre sunt în curs de desfășurare și lucrăm îndeaproape cu English Heritage".
Monumentul situat în sudul Angliei este inclus de UNESCO pe lista patrimoniului mondial şi este una dintre cele mai populare destinaţii turistice britanice.
Potrivit Agerpres, care citează Reuters, Just Stop Oil este o grupare cunoscută în Marea Britanie pentru protestele ecologiste disruptive pe care le organizează, în timpul cărora activiştii au provocat închiderea unor tronsoane rutiere importante, au perturbat evenimente culturale şi sportive şi au aruncat cu supă într-un tablou de Van Gogh.
Obiectivul grupării este ca guvernul britanic că pună capăt extracţiei şi arderii de petrol, gaze şi cărbune până în 2030.
English Heritage, organizaţia care administrează Stonehenge, nu a dat curs imediat unei solicitări pentru comentarii din partea Reuters.