Victoria opoziției la alegerile locale din Hong Kong, trecută sub tăcere în China


Ultimul update: Marti 26 Noiembrie 2019 12:33
Data publicarii: Marti 26 Noiembrie 2019 12:16
Categorie: Stiri externe
alegeri hong kong

Victoria opoziţiei democrate în alegerile locale din Hong Kong a fost trecută sub tăcere marţi de mass-media din China continentală, unde doar ediţiile pentru străinătate au evocat un vot „distorsionat” în favoarea taberei democrate.

Mass-media de la Beijing, care în timpul weekendului i-a îndemnat pe cetățenii dni Hong Kong să vină la urne pentru a spune „nu violenţei” alegându-i pe candidaţii pro-Beijing, s-au abţinut marţi să publice rezultatele scrutinului.

Luni, marele jurnal al serii de la televiziunea naţională s-a abţinut să vorbească despre alegerile din Hong Kong, pe care adversarii şefei executivului, Carrie Lam, le-au câştigat detaşat, după aproape şase luni de proteste în regiune semiautonomă.

Fără a da rezultatul consultării populare, Cotidianul Poporului, principalul organ mediatic al Partidului Comunist la putere, a subliniat că protestele „au perturbat grav procesul electoral”.

Presa chineză de limbă engleză, destinată cititorilor străini, a informat despre înfrângerea candidaţilor pro-Beijing, însă, într-un editorial, cotidianul China Daily a afirmat că scrutinul a fost „alterat prin manevre de intimidare” şi „lovituri sub centură”.

Pe fluxul său de limbă engleză, agenţia Xinhua a estimat că scrutinul pentru consilieri locali a fost „victima protestatarilor”

„Campania unor candidaţi patrioţi a fost grav perturbată şi sediile lor de campanie au fost vandalizate sau incendiate. Un candidat a fost rănit în timpul unei agresiuni. Hărţuirea candidaţilor patrioţi a continuat chiar în ziua alegerilor”, a informat agenţia de presă oficială.

Cotidianul naţionalist Global Times a recunoscut că rezultatul scrutinului ar trebui să incite la „reflecţie”, dar că victoria taberei democrate „nu trebuie suprainterpretată”. Publicaţia subliniază că, dat fiind modalitatea scrutinului, tabăra democrată a câştigat „80% din locuri cu numai 60% din voturi”.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO