Fost diplomat al consulatului britanic din Hong Kong, torturat în China timp de 15 zile

simon cheng
Simon Cheng

Un fost angajat al consulatului britanic din Hong Kong acuză că a fost torturat în detenție timp de 15 zile, în China. Simon Cheng a fost acuzat că este spion britanic și agent secret.

Oficialul a declarat că a fost abuzat fizic și psihic și că a fost ținut în izolare, relatează The Guardian.

Fostul ministru britanic de Externe, Dominic Raab, l-a convocat pe ambasadorul chinez pentru a cere explicații după ce Simon Cheng, cetățean din Hong Kong care a lucrat timp de doi ani pentru guvernul britanic, a mărturisit public că a fost torturat, pentru prima oară de la eliberarea sa în 24 august.

Bărbatul în vârstă de 29 de ani a fost arestat în timp ce încerca să se întoarcă în Hong Kong, după o călătorie în orașul Shenzhen, aflat la granița dintre Hong Kong și China. Acesta a fost torturat zile în șir, înainte să fie obligat să recunoască în mod fals că a jucat, împreună cu guvernul britanic, un rol important în protestele prodemocrație organizate în Hong Kong.

În timpul interogărilor lungi în camera fără ferestre, Cheng a fost numit „inamic al statului” și „spion britanic și agent secret”.

Citește și
Violente în Hong Kong - 9
Sticle incendiare, arcuri cu săgeți și baricade, în Hong Kong. Ciocniri violente
Lavrov: Republica Moldova va fi „următoarea victimă a războiului hibrid dus de Occident împotriva Rusiei”. Reacția Chișinăului

Bărbatul a fost trimis în izolare din a doua zi de detenție și a fost forțat să mărturisească faptul că „a fost folosit de alții”. A fost forțat să spună că guvernul britanic a orchestrat protestele din Hong Kong și a oferit bani protestatarilor, lucruri care nu sunt adevărate, spune Cheng. 

A fost legat de un „scaun tigru” și obligat să mărturisească fapte de care nu era vinovat

 

În timpul detenției a fost pus într-un „scaun tigru”, un scaun metalic cu bare care îl împiedică pe deținut să se miște și nu i-a fost permis să își poarte ochelarii. De asemenea, nu a primit permisiunea să își contacteze familia sau un avocat.

Autoritățile i-au transmis că a fost reținut pentru că „a solicitat prostituate” și că dacă va coopera, poate primi o pedeapsă mai mică, de 15 zile de detenție. Cheng nu a avut de ales și a fost nevoit să mărturisească în mod fals că este vinovat.

În cele 15 zile a fost de mai multe ori încătușat și legat la ochi, iar faptul că nu a putut să-și poarte ochelarii i-a dat o stare de „sufocare și greață”. Autoritățile l-au luat de păr și l-au bruscat pentru a folosi recunoașterea facială și a-I debloca telefonul.

Ulterior, a fost transportat într-o locație necunoscută, unde a fost legat la ochi, încătușat și agățat de un suport în formă de X timp de mai multe ore. În aceeași locație a fost obligat să stea în poziții dificile, nemișcat, timp de ore în șir, iar dacă se mișca era bătut de polițiști.

„Nu există drepturi ale omului pentru ofițeri de informații din Marea Britanie”, spuneau autoritățile care l-au torturat pe Cheng.

Un alt polițist i-a spus că este „un trădător al patriei” și că are dreptul să practice „legi autocrate” pe el deoarece este un „inamic al statului”. 

Dacă adormea, era obligat să cânte imnul Chinei

 

Cheng nu a avea voie să doarmă și dacă într-un final adormea, era trezit și forțat să cânte imnul Chinei.

În ultimele 48 de ore de detenție, bărbatul a fost interogat de mai multe ori. Ofițerii de Securitate l-au obligat să semneze documente pe care le obținuseră din telefonul lui, inclusive email-uri de la consulatul britanic care instruiau angajații să monitorizeze protestele din Hong Kong.

Cheng a amenințat că se sinucide, moment în care ofițerii au reacționat nervos.

„Le-am spus că dacă nu mă eliberează în 48 de ore, mă sinucid”, a spus Cheng.

Autoritățile chineze au insistat că bărbatul a jucat un rol-cheie în proteste și că a recrutat chinezi să participe în protestele din Hong Kong.

Înainte să fie eliberat, Cheng a fost amenințat că va fi readus în China dacă vorbește despre ceea ce s-a întâmplat.

Într-o postare pe Facebook făcută miercuri, acesta a spus că a plecat într-o țară terță din motive de securitate. Bărbatul a anunțat că i-au fost oferite mai multe luni de concediu plătit din partea consulatului britanic. 

Dominic Raab l-a convocat pe ambasadorul Chinei la Londra

 

Dominic Raab a anunțat că este „șocat și consternat de tratamentul la care a fost supus Cheng în detenția Chinei, care se poate numi tortură” și se așteaptă ca autoritățile chineze să „investigheze și să îi tragă la răspundere pe cei vinovați”.

„L-am convocat pe ambasadorul chinez pentru a ne exprima consternarea față de tratamentul brutal care încalcă obligațiile internaționale ale Chinei. Îi susținem pe Simon și pe logodnica acestuia, inclusiv dacă vor să vină în Marea Britanie”, a declarat Raab.

Ministerul de Externe din China le-a oferit lui Cheng și logodnicei acestuia o viză de doi ani pentru a veni să trăiască în Marea Britanie, cu posibilitate de prelungire.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Citește și...
Motivul pentru care angajații unei grădini zoologice au trimis un urs panda înapoi în China
Motivul pentru care angajații unei grădini zoologice au trimis un urs panda înapoi în China

A fost ultimul weekend pe care un urs panda l-a petrecut la grădina zoo din Washington. Marți, el va pleca spre o nouă casă, în China. Totul, pentru o cauză nobilă.

Sticle incendiare, arcuri cu săgeți și baricade, în Hong Kong. Ciocniri violente
Sticle incendiare, arcuri cu săgeți și baricade, în Hong Kong. Ciocniri violente

A fost din nou o duminică violentă pe străzile din Hong Kong. Manifestanţi pro-democraţie au tras cu arcuri cu săgeţi şi au aruncat proiectile incendiare în poliţişti.

China, acuzată că torturează peste un milion de oameni în lagăre. Harta închisorilor
China, acuzată că torturează peste un milion de oameni în lagăre. Harta închisorilor

Activiştii pentru drepturile omului au publicat harta presupuselor locaţii ale aproape 500 de închisori şi tabere pe care China le foloseşte pentru a ține închiși uigurii, o minoritate etnică majoritar musulmană din vestul regiunii Xinjiang.

Recomandări
Hamas i-a îngrozit. Calvarul copiilor evrei eliberați din Gaza continuă:
Hamas i-a îngrozit. Calvarul copiilor evrei eliberați din Gaza continuă: "Mănâncă puțin și nu-și pot închide ochii"

Mia Shem, tânără israeliană care a apărut în prima înregistrare cu ostatici difuzată de Hamas, la zece zile după atac, a fost eliberată, joi după-amiază, împreună cu o altă femeie.

Surse Reuters: Ucraina a aruncat în aer o linie de cale ferată rusă în Siberia
Surse Reuters: Ucraina a aruncat în aer o linie de cale ferată rusă în Siberia

Agenţi ai serviciilor secrete ucrainene (SBU) au aruncat în aer o linie de cale ferată din Siberia pe care Rusia o foloseşte pentru a cumpăra arme din China şi Coreea de Nord.

 

Aglomerație mare la ieșirile din țară. Românii pleacă în străinătate de Ziua Națională
Aglomerație mare la ieșirile din țară. Românii pleacă în străinătate de Ziua Națională

Sunt destui românii care se vor cinsti de Ziua Naţională în alte țări. Unii au fugit de temperaturile scăzute în destinații calde cu palmieri, flori şi apă călduţă în piscină.