Victimele celor 80 de milioane de bombe neexplodate, lansate de SUA in Laos. Planul lui Obama pentru a opri macelul
Barack Obama este primul presedinte american care viziteaza Laosul, tara bombardata masiv de Statele Unite in timpul razboiului din Vietnam, transmite AFP.
In ciuda ploii tropicale, Obama a fost intampinat cu aplauze de multi lucratori de pe aeroportul din capitala Vientiane, inainte de primirea oficiala cu ocazia summit-ului Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).
Se asteapta ca in timpul vizitei presedintele sa anunte un program de deminare si dezamorsare a proiectilelor in Laos, in valoare de 90 de milioane de dolari, conform CNN.
Din 1964 pana in 1973, Statele Unite au lansat in Laos peste doua milioane de tone de bombe, in incercarea de a taia liniile de aprovizionare ale fortelor comuniste din Vietnamul vecin. Circa 30% din proiectile au ramas neexplodate si continua sa faca victime si in prezent. "In mod simbolic, este importat. (...) Trebuie sa ajutam", a declarat Obama despre acest subiect cu putin inainte de aterizarea la Vientiane.
CNN: 80 de milioane de bombe neexplodate fac in continuare victime in Laos
Pe cand avea 22 de ani, Yei Yang a ardea gunoiul langa satul sau din provincia Xieng Khoung, atunci cand o bomba l-a mutilat pe viata.
"Imi amintesc ca ardeam gunoiul, dar dupa explozie am fost inconstient timp de 2 saptamani. Am avut dureri extreme in tot corpul. Inca mai simt durerea", a povestit Yei Yang pentru CNN.
Timp de doi ani dupa accident, tanarul a refuzat sa mai iasa din casa. "Nu mai puteam face agricultura, nu puteam sa-mi vad prietenii pentru ca le putea fi frica de mine, nu am mai vrut sa traiesc", a povestit acesta.
Peste 20.000 de oameni au fost ucisi sau mutilati de bombele ramase neexplodate dupa terminarea razboiului, iar in prezent 50 de oameni sunt mutilati sau ucisi anual. In jur de 40% dintre ei sunt copii.
Munitia lansata de SUA a presupus bombe cu dispersie, care sunt munitii formate din alte bombe, de dimensiuni mai reduse, ce sunt dispersate pe suprafete mari, cu scopul de a distruge obiecte in miscare, invizibile de la distante mari. Local, aceste bombe sunt numite "bombite", care sunt de marimea unei mingii de tenis, arata CNN. Copiii le confunda deseori cu jucarii, le iau si le arunca, provocand explozii.
Printre cei mai afectati sunt si fermierii, care sunt nevoiti sa are pamanturile pentru a-si hrani familiile.
Foto: Getty Images