Presa chineza: "Incidentele protocolare" de la inceputul vizitei lui Obama in China, exagerate de presa occidentala


Ultimul update: Joi 08 Septembrie 2016 06:59
Data publicarii: Luni 05 Septembrie 2016 11:11
Categorie: Stiri externe
Barack Obama

Sosirea tumultoasa a lui Barack Obama la summitul G20 din China a fost un incident "neinsemnat" care a fost "senzationalizat" de presa occidentala, sustine tabloidul chinez Global Times, controlat de stat, relateaza The Guardian.

Printre incidente a fost faptul ca nu a existat o scara pe care Obama sa coboare din avion pe covorul rosu, presedintele fiind nevoit sa foloseasca o alta iesire.

Pe pista, o disputa a izbucnit intre o consiliera prezidentiala si un oficial chinez, care a cerut ca jurnalistilor care-l insoteau pe Obama sa nu li se permita sa se apropie de el. Ar fi o incalcare a traditiei respectate de fiecare data cand seful statului american soseste intr-o tara straina.

Cand oficialul de la Casa Alba a insistat ca americanii stabilesc regulile in ceea ce-l priveste pe liderul lor, omologul ei chinez i-a intors spatele.

"Asta este tara noastra!. Este aeroportul nostru!", a strigat oficialul chinez.

De asemenea, un oficial chinez a incercat sa o tina pe consiliera pe probleme de securitate a lui Obama Susan Rice departe de seful ei.

In urma incidentelor au aparut speculatii, negate ulterior de o sursa anonima din guvernul chinez, potrivit carora Beijingul a pus la cale aceste "incidente" diplomatice pentru liderul american.

Global Times, un tabloid controlat de Partidul Comunist Chinez, a prezentat luni propria interpretare a incidentelor de la aeroport.

"Presa occidentala a exagerat incidentul, insa Obama a incercat sa il minimizeze", se arata intr-un editorial.

"Asta ne face sa credem ca atmosfera tensionata dintre China si SUA poate fi atribuita partial presei occidentale, care exagereaza adesea chestiuni neinsemnate."

"Probabil ca Obama nu ar vrea sa asiste la neintelegeri in cadrul relatiilor sino-americane inainte de plecarea de la Casa Alba", a mai scris publicatia.

Sursa: Guardian

VIDEO PROTVPLUS.RO