Victime colaterale. Un corespondent BBC a fost ucis in Afganistan de un soldat NATO, din greseala

Dată publicare: 09-09-2011 08:00
Dată actualizare: 12-08-2012 01:25


Victima a razboiului

Corespondentul BBC Ahmed Omed Khpulwak a murit impuscat in luna iulie, in Afganistan. NATO a recunoscut joi ca jurnalistul a fost ucis de un soldat american, pentru ca l-a confundat cu un sinucigs cu bomba.

NATO a recunoscut acest fapt la cateva saptamani dupa ce familia celui ucis a cerut sa se faca lumina in privinta conditiilor in care si-a pierdut viata Ahmed Omed Khpulwak. De asemenea, o investigatie independenta a descoperit indicii solide ca jurnalistul nu fusese omorat de insurgentii din Afganistan, asa cum s-a afirmat initial.

Nu in ultimul rand, luna trecuta, BBC a solicitat oficial o investigatie la nivelul NATO.

Acum, oficialii organizatiei militare si-au cerut scuze familiei celui ucis si au intocmit un raport despre acest eveniment nefericit, pe doua pagini. In document se arata ca soldatii americani au crezut ca Ahmed a deschis focul asupra trupelor NATO si era gata sa detoneze o vesta pe care o avea asupra sa, plina cu explozibil.

Din acest motiv, un soldat "l-a impuscat pe individ cu arma sa M-4, ucigand-ul", se arata in raportul citat de The New York Times.

Una dintre persoanele cu functie inalta din cadrul NATO, generalul John R. Allen, a dat ordin sa se efectueze o ancheta, iar concluzia a fost ca soldatul "a actionat conform legislatiei privind conflictele armate, potrivit circumstantelor din acel moment".

La randul lui, Peter Horrocks, director al BBC Global News, a declarat ca moartea lui Ahmed Omed Khpulwak subliniaza si mai mult pericolele cu care se confrunta jurnalistii de razboi. Deocamdata, serviciul britanic de stiri asteapta in continuare raportul complet referitor la moartea corespondentului, urmand sa analizeze aceste date.

Incidentul a avut loc pe 28 iulie 2011, in localitatea Tirin Kot, capitala provinciei Oruzgan, dupa un atac surpriza al insurgentilor, la primele ore ale diminetii. Atacul a avut loc la sediul guvernului provinciie, precum si la televiziunea nationala, RTA, unde jurnalistul BBC se afla pentru un reportaj.

In urma violentelor, 21 de oameni au murit, jumatate dintre victime fiind copii, dupa ce un zid s-a prabusit peste o maternitate.

Sursa: New York Times


VIDEO PROTVPLUS.RO