Viata pe Terra, dupa ce clima se va incalzi cu 4 grade. Avertisment ingrijorator al Bancii Mondiale
“Daca vrem sa punem capat saraciei, trebuie sa oprim incalzirea globala”. Un raport la Bancii Mondiale atraga atentia ca toate tarile vor avea de suferit din cauza schimbarilor climaterice.
Foamete, seceta, cresterea nivelului marilor si furtuni devastatoare….asa va arata in curand planeta noastra, dupa ce temperatura medie anuala va creste cu 4 grade Celsius.
Este un scenariu care pare apocaliptic, insa este realist si bine documentat de specialistii Bancii Mondiale, scrie Huffington Post.
Cel mai grav afectate vor fi tarile sarace, insa toate statele vor avea de suferit, avertizeaza raportul, intitulat “Opriti caldura”.
Potrivit datelor existente in prezent, temperatura medie va creste pana la sfarsitul acestui secol cu 4 grade Celsius.
Valurile de canicula vor deveni ceva firesc, daca nu se iau masuri.
Banca Mondiala vrea sa mobilizeze autoritatile sa intervina pentru a combate aceste efecte si pentru a incetini incalzirea globala produsa de efectul de sera.
Din pacate, indiferent de masurile care vor fi luate de acum inainte, temperatura va creste oricum cu peste 3 grade Celsius pana in 2100.
Efectele vor fi dramatice: nivelul marilor va creste cu aproape 1 metru, inundand orase si chiar tari cum este Vietnamul. Lipsa apei potabile si recoltele distruse vor duce la o foamete fara precedent.
Valurile anuale de canicula vor ucide tot mai multi oameni, pentru ca vara in tarile mediteraneene va fi la fel de cald cum este acum in desetul libian, adica 9 grade peste temperatura din prezent.
Presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, spune ca 97% dintre savantii Bancii Mondiale sunt de accord cu riscurile privind schimbarea climaterica.
Oficialul spune ca guvernele trebuie sa fie “socate” de aceste previziuni, ca sa actioneze cum trebuie.
Banca Mondiala are fonduri de 7,2 miliarde de dolari, destinate tarilor care cauta solutii pentru combaterea efectului de sera. Principalele cauze sunt defrisarile si arderea combustibililor fosili.
Pe 7 decembrie, reprezentantii a 200 de state vor discuta la Doha, in Qatar, despre planul pentru reducerea emisiilor de gaz in randul tarilor aflate in curs de dezvoltare.
China, care este considerata principalul poluator la nivel mondial, cere solutii din partea tarilor mai dezvoltate, care au fost primele responsabile de emisiile poluante.
Sursa: huffingtonpost.com
Etichete: poluare, banca mondiala, efect de sera,
Dată publicare:
19-11-2012 13:02