Viața după ISIS. Comercianții din Mosul își redeschid afacerile interzise de jihadiști

Ultimul update: Duminica 15 Octombrie 2017 18:29
Data publicarii: Joi 12 Octombrie 2017 14:57
Categorie: Internaţional
Mosul

Orașul Mosul, în care locuiesc 2.5 milioane de persoane, a suferit mari pierderi după ce forțele irakiene au fost alungate de militanții jihadiști, în iunie 2014.

Astfel, la scurt timp, a început distrugerea celui de-al doilea oraș ca mărime din Irak: numeroase clădiri s-au prăbușit, rezidenții au fugit din calea războiului, multe vieți inocente și-au găsit sfârșitul. Mosulul nu a fost afectat doar de o criză umanitară, ci și de una economică, scrie CNN.

Sub teroarea grupării Stat Islamic, numeroase magazine și buticuri au fost închise, iar altele complet distruse.

Apoi, în octombrie 2016, premierul irakian Haider al-Abadi și-a declarat intenția de a recăpăta controlul asupra orașului Mosul, astfel că, timp de nouă luni, aici s-au dat bătălii sângeroase. În luna iulie a acestui ani, forțele guvernamentale irakiene și-au anunțat victoria: Mosulul a scăpat de ISIS.

În semn de celebrare, mulți comercianți au început să își redeschidă magazinele. CNN a vorbit cu mai mulți patroni, care le-au povestit jurnaliștilor cum a fost viața lor în timpul ocupației jihadiste, cât și după aceea.

Dakheel Amir, comerciantul de băuturi spirtoase

NYT: Luptători ISIS s-au predat în masă în Irak deși au jurat să lupte până la moarte

Atunci când gruparea Stat Islamic a preluat controlul asupra Mosulului, Dakheel Amir, în vârstă de 37 de ani, a fugit în districtul Shekhan, situat la 45 de kilometri de orașul în care s-a născut, lăsându-și în urmă magazinul de băuturi spirtoase.

Sub regimul ISIS, vânzarea sau consumul de alcool erau ilegale.

Înainte ca jihadiștii să acapareze orașul, cele mai vândute băuturi alcoolice din magazinul lui Amir erau berea, whiskey-ul, vodka și o băutură spirtoasă numită arak. Deși majoritatea locuitorilor Mosulului sunt musulmani suniți, care nu consumă alcool, există o comunitate numeroasă de creștini și yazidiți, care consumă.

Amir, care este membru al comunității yazidite din Irak, comercializează alcool în buticul lui situat în orășelul Bashiqa, situat la 20 de kilometri nord-est de Mosul.

După recapturarea Mosulului de forțele irakiene, Amir s-a întors în oraș, să-și reconstruiască magazinul care a fost ars, până la temelii, de militanții SI.

„Stau bine cu vânzările, chiar mai bine decât înainte. Dar acum trăiesc cu o frică de necunoscut”, a spus el.

Din acest motiv, și-a construit o un gard din fier, în jurul magazinului, ca să îl protejeze de potențiale atacuri. El spune că, deși orașul a scăpat de jihadiști, oamenii vor rămâne mereu cu o temere. Din acest motiv, a refuzat chiar și să îi fie fotografiat magazinul.

Abdullah Risan, vânzătorul de haine pentru femei

Abdullah Risan, în vârstă de 40 de ani, mărturisește că a fost foarte dificil să vândă haine femeilor sub regimul jihadiștilor.

„Majoritatea hainelor pe care noi le vindeam, erau considerate interzise. Totul cu excepția hainelor de culoare neagră”, a spus el.

Înainte ca ISIS să ocupe orașul, el vindea lenjerie intimă, rochii, fuste și blugi, însă după aceea a trebuit să scape de aceste haine. Gruparea a permis comercianților să vândă doar haine care acopereau întregul corp al femeilor, inclusiv mâinile și picioarele. Mai mult, acestea acestea trebuiau să fie complet negre, fără vreun semn distinctiv pe ele.

Mai mult de atât, comercianților le era interzis să expună hainele pe manechine, iar bărbaților li s-a interzis să vândă lenjerie intimă pentru femei. Acum, că orașul a scăpat de jihadiști, afacerea lui Abdullah Risan înflorește.

„Viața a revenit la normal, în multe feluri. Vindem tot ce ne dorim, fără să ne fie frică”, a mai spus el.

Sarmad Habib, vânzătorul de CD-uri

Sarmad Habib, în vârstă de 32 de ani, abia își începuse afacerea când gruparea Stat Islamic a intrat în Mosul. Odată ce orașul a trecut sub controlul jihadiștilor, muzica și cântatul au fost interzise, pe motiv că sunt forme de a invoca diavolul.

În loc să închidă magazinul în care vindea CD-uri cu muzică și DVD-uri cu filme, bărbatul a decis să îl transforme într-o cafenea. Chiar și așa, a fost expus atacurilor jihadiștilor, care au transformat clădirea în moloz.

„De când a fost eliberat orașul, am putut să îmi redeschid magazinul, unde vând cea mai recentă muzică, cât și CV-uri cu cele mai noi filme. Cererea este mare”, a spus el.

Issam Rabie, vânzătorul de telefoane

Bărbatul în vârstă de 29 de ani vinde ceea ce, în Mosul, sunt considerate cele mai importante produse: telefoane și cartele SIM.

„Unii oameni lucrează luni la rând să cumpere un telefon inteligent. Cu toate acestea, în timpul regimului jihadist, vânzarea de telefoane a fost interzisă complet”, a spus Issam Rabie.

Jihadiștii au luat cu asalt magazinul și au distrus telefoanele, pentru că nu voiau ca oamenii să filmeze și fotografieze ceea ce se întâmpla în Mosul. Dacă cineva era prins cu un telefon inteligent, posesorul lui era reținut, iar telefonul confiscat.

Astfel, mulți oameni au optat pentru telefoane mai vechi, cu care puteau doar să trimită SMS-uri sau să efectueze apeluri. Chiar și așa, folosirea în public a telefonului mobil putea atrage după sine o amendă pe numele posesorului.

După ce orașul a scăpat de jihadiști, cererea pentru telefoane inteligente a crescut semnificativ, iar afacerea lui Issam Rabie înflorește.

Abu Ali, vânzătorul de țigări

Atât fumatul în public, cât și cel în spațiul privat, au fost interzise în timpul ocupației ISIS în Mosul. Abu Ali, în vârstă de 57 de ani, povestește că a avut nevoie de o lună ca să scape de stocul de țigări pe care îl deținea, atunci când gruparea a intrat în Mosul.

„Frumusețea situației a fost că mulți membri ai grupării erau fumători. Așa că, atunci când a intrat în vigoare interdicția, ei contactau distribuitorii, sub acoperire”, a spus el.

În prezent, este din nou legală vânzarea de țigări, iar Abu Ali spune că vinde cele mai scumpe țigări.

Hassan Ali, vânzătorul de jucării

În timpul ocupației jihadiste, orice jucărie care semăna cu un om sau cu un animal a fost interzisă, pe motiv că este o întruchipare a imaginii lui Dumnezeu.

Hassan Ali, în vârstă de 27 de ani, deținea un magazin, care a devenit interzis odată ce gruparea Stat Islamic a preluat controlul. Totodată, jihadiștii au interzis chiar și jucăriile muzicale.

„Am avut mult de pierdut în perioada asta. Mulți dintre noi au fost obligați să își închidă mahazinele și să vândă alte produse, care nu aduceau profit”, a spus el.

La câteva luni de la eliberarea jihadiștilor, Hassan Ali spune că oamenii cer multe jucării pentru copii, întrucât aceștia au avut mult de suferit în timpul ocupației.

Rusia acuză SUA că doar se prefac că luptă împotriva grupării Stat Islamic

Rusia acuză SUA că doar se prefac că luptă împotriva grupării Stat Islamic

FULLSCREEN
Viața după ISIS. Comercianții din Mosul își redeschid afacerile interzise de jihadiști
  • /

Sursa: CNN

VIDEO PROTVPLUS.RO

LA MARUTA

Speak si iubita lui, piloti de avion

Speak si iubita lui au avut parte de o experienta de exceptie. Au pilotat un avion!


13:34

LA MARUTA

Liviu Teodorescu si-a donat ziua de nastere

Gest impresionant din partea lui Liviu Teodorescu. Artistul si-a donat ziua de nastere.


14:36

LA MARUTA

Mihaela Cernea, Interviu de 10

Mihaela Cernea, dezvaluiri din viata de artist. Cum a evoluat intre timp!


12:06

VORBESTE LUMEA

Sarbatoare mare Vorbeste lumea implineste 3 ani!

Smiley face show la Vorbeste lumea


04:29

VORBESTE LUMEA

Smiley, responsabil cu distractia

Fotografii inedite cu Smiley din copilarie. Cum si-a petrecut copilaria artistul


04:32

VORBESTE LUMEA

Tinem directia catre... Distractie

Directia 5 si Alinka ne-au povestit ce faceau la varsta de 3 ani


10:38

VORBESTE LUMEA

Lora si Doddy, distractie ca-n copilarie

Lora si Doddy, show la Vorbeste Lumea


09:22

VORBESTE LUMEA

Petrecem pe Ritmuri "Caliente"

Trupa Mandinga, intr-o forma de exceptie. Sarbatorim pe ritmuri latino la Vorbeste Lumea


09:00

VORBESTE LUMEA

Mamaie Gherghina, talisman norocos pentru ruby

Rubi, a lansat de curand, piesa "Rochia mea", iar la implinirea celor 3 ani de Vorbeste Lumea a cantat alaturi de noi


08:52

VORBESTE LUMEA

Mario Joy, "Regele" Andei Adam

Anda Adam, piesa noua alaturi de Mario Joy


05:12
Trump si Putin

Întâlnire Trump-Putin, la Helsinki. Liderul de la Kremlin "ar putea să profite" de preşedintele american

Atentat cu vestă explozivă revendicat de ISIS, în Kabul. Sunt cel puţin 7 morţi

Turiști condamnați la închisoare, după ce au furat cărămizi de la Auschwitz

Au așteptat 7 ore ca să cumpere o jucărie de pluș. Oferta care a stârnit isterie

Emmanuel și Brigitte Macron, primiți de Putin la Kremlin, înainte de finala Cupei Mondiale

Țara care va recunoaște proprietatea privată, pentru prima dată după 60 de ani

Protest la Helsinki

Protest cu mii de persoane, la Helsinki, înainte de summitul Putin - Trump. FOTO

Jihadista "Văduva Albă" ar plănui atacuri teroriste în cele mai populare destinații turistice din Europa. Locurile vizate

Băieții salvați din peșteră, cu ochii în lacrimi. Omagiul adus scafandrului care a murit încercând să ajungă la ei

Problema imigrației ar putea duce la dispariția spațiului Schengen. Avertismentul unui ministru spaniol

Soarta celor trei eleve minore care au părăsit Anglia pentru a se alătura ISIS

Urmărire ca în filme în Italia. Români, opriți cu focuri de armă de carabinieri. VIDEO