Vesti sumbre pentru sute de mii de romani care lucreaza in Italia. Ce ii asteapta la pensie
Masurile de austeritate adoptate de guvernul de la Roma includ retragerea din campul muncii la 65 de ani pentru barbati si 60 pentru femei. Mai rau, in viitor pensiile vor fi mai mici chiar si cu 40%.
Pentru un roman care a muncit legal atat in Italia, cat si in Romania, salvator ar putea fi faptul ca va primi cate o pensie in fiecare tara.
"Eu nu as arunca nimic... chiar daca o persoana are o mica perioada de contributii, fie si de un an, merita sa mearga in birourile noastre din Romania", declara directorul INAS, Remo Guerrini.
Birourile sunt situate in Bucuresti, pe strada Frumoasa, numarul 17.
Italienii cu pensie medie, adica cel putin 775 de euro, se descurca, dar nu-si permit cine stie ce rasfat.
Pentru romani, insa, situatia e aproape dramatica din pricina hatisului legislativ si a perioadei de contributie. Stelian Ionescu, de pilda, este unul dintre primii romani pensionati in Italia. Are 74 de ani. In tara era inginer, in Italia a lucrat ca muncitor. Dupa 30 de ani de munca in Romania si 13 in peninsula, traieste la Milano dintr-o pensie meschina. Mai rau decat atat, ar fi fost numai sa fie pensionar in Romania.
In prezent, numai pentru cele 16,6 milioane de pensii Italia plateste 14% din PIB. Altfel zis, o suma aproape egala cu intregul produs intern brut al Romaniei. In Peninsula, problema e creata deopotriva de cresterea sperantei de viata si de o natalitate extrem de scazuta. Iar viitorul n-are semne bune.