Venezuela și Guyana au căzut la pace. Maduro a fost de acord să nu folosească forța în disputa pentru zona Esequibo
Guyana şi Venezuela au convenit să evite utilizarea forţei şi să nu escaladeze tensiunile în disputa lor de lungă durată privind zona Esequibo, bogată în petrol, după o întâlnire între şefii lor de stat în Saint Vincent şi Grenadine.
Regiunea de 160.000 de kilometri pătraţi este în general recunoscută ca făcând parte din Guyana, dar în ultimii ani Venezuela şi-a reluat pretenţiile asupra teritoriului şi asupra zonelor din largul mării după descoperiri majore de petrol şi gaze.
Cele două ţări au afirmat, într-o declaraţie comună, că "nu se vor ameninţa sau folosi forţa una împotriva celeilalte în nicio circumstanţă" şi "se vor abţine, fie prin cuvinte sau fapte, de la escaladarea oricărui conflict sau dezacord".
Tensiunile au crescut brusc în această lună după ce alegătorii unui referendum venezuelean au susţinut o iniţiativă de a face din zona Esequibo un nou stat venezuelean şi au respins jurisdicţia Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), care instrumentează cazul privind disputa de frontieră.
Acestea s-au inflamat şi mai mult după ce preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a declarat săptămâna trecută că va autoriza explorarea petrolului în regiunea Esequibo.
Maduro: ”A meritat să apărăm interesul Venezuelei”
Preşedintele guyanez Irfaan Ali şi Maduro s-au întâlnit joi la aeroportul din Kingstown, alături de reprezentanţi ai uniunii politice şi economice CARICOM din Caraibe, ai Braziliei, ai Columbiei, ai Naţiunilor Unite şi ai Comunităţii Statelor din America Latină şi Caraibe.
"A fost o zi fructuoasă, intensă, pe alocuri tensionată, în care am putut spune adevărul", a declarat Maduro după ce a ajuns înapoi în Venezuela, joi seară târziu, mulţumindu-i totodată lui Ali pentru "francheţea şi disponibilitatea de a avea un dialog amplu".
"A meritat să apărăm adevărul Venezuelei", a adăugat Maduro, salutând întâlnirea ca pe un triumf al diplomaţiei. Declaraţia comună a precizat că disputele vor fi rezolvate în conformitate cu dreptul internaţional, deşi a menţionat că guvernul lui Maduro nu recunoaşte CIJ.
Cele două ţări îşi vor continua dialogul în Brazilia în următoarele trei luni, se mai arată în declaraţie.