Alerta nucleara! Creste nivelul de radiatii de la Centrala Fukushima

×
Codul embed a fost copiat

Reactorul I al centralei afectata decutremut radiaza peste nivelul normal. 4 centrale nucleare au fost oprite pana acum in Japonia si mii de persoane au fost evacuate din apropierea acestora. Exista peste 50 de reactoare nucleare in tara.

Asta au transmis autoritatile nipone, desi una are blocat sistemul de racire al combustibilului radioactiv, iar la o alta a pornit un incendiu.

"In cazul de fata, la centrala Okushima, unitatea 2, sistemele de avarie nu au pornit, asa ca pompele de racire ale centralei nu pot fi alimentate. E posibil ca aceasta zona activa sa se topeasca. Daca se topeste zona activa este unul din cele mai grave accidente nucleare care pot avea loc, cum a fost si la Cernobal. E posibil ca reziduurile radioactive sa ajunga in mediul ambiant", a declarat Lucian Biro, director general Compania Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare.

La centrala nucleara Onagawa un incendiu a pornit in sala turbinelor din cauza aprinderii conductelor de ulei. Cu toate ca centralele au fost oprite, riscul se pastreaza, spun specialistii, deoarece caldura acumulata in reactor trebuie eliberata prin sistemele de racire de avarie. Daca acestea nu fac fata sau se blocheaza in urma unor noi replici seismice, pericolul aprinderii combustibilului nuclear este foarte mare.

Autoritatile romane spun ca in caz de alerta nucleara se iau masuri extrem de precise pentru ca pericolul este imens.

Citește și
VIDEO incredibil. Tsunami de 10 metri inghite casele si vapoarele
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

"Riscurile sunt pentru cetateni, deci se iau masuri in afara amplasamentului si in conformitate cu regulamentul Agentiei Mondiale Nucleare: trebuie puse in aplicare planurile de raspuns in asemenea cazuri, adica evacuarea populatiei pe o raza de 15- 30 de km, pentru ca se face o zonare a pericolului, plus masuri de protectie de interventie. Se asigura masuri pentru reducerea riscului radioactiv, masuri de contaminare si decontaminare", declara Liviu Viorel Nemes- adjunct IGSU.

23:55 Potrivit agentiei Kyodo, nivelul radiatiilor din interiorul unuia dintre reactoarele de la Fukushima-Daiichi este de 1.000 de ori mai mare decat valoarea normala.

23:46 Premierul japonez Naoto Kan le-a cerut sambata dimineata persoanelor care locuiesc pe o raza de zece kilometri in jurul unei centrale nucleare sa paraseasca zona. Potrivit agentiei de presa Jiji, care citeaza Ministerul Industriei, motivul aceste cereri este o radioactivitate de opt ori mai mare decat valoarea normala si un risc de scurgeri radioactive.

23:30 Fortele aeriene americane au livrat produse de racire unei centrale nucleare japoneze afectate de cutremurul puternic care s-a produs in largul Japoniei, a anuntat vineri secretarul american de Stat, Hillary Clinton, citata de AFP.

"Air Force in Japonia tocmai au transportat un produs de racire foarte important la una dintre centralele nucleare", a declarat ea in cadrul unei reuniuni la Casa Alba.

Potrivit lui Clinton, "una dintre centrale este intr-o situatie foarte dificila din cauza seismului si a lipsei de mijloace de racire".

6.000 de locuitori din imprejurimile acestei centrale nucleare au fost chemati sa paraseasca zona la cateva ore de la cutremurul violent care a afectat regiunea vineri, au anuntat autoritatile locale.

Situatia reactoarelor din Japonia, potrivit Autoritatii franceze pentru siguranta nucleara

23:28 Autoritatea franceza pentru siguranta nucleara (ASN), care urmareste evolutia situatiei centralelor nucleare japoneze, a anuntat vineri seara ca dintre cele 55 de reactoare nucleare aflate in functiune in Japonia in 17 centrale, 11 au fost afectate de cutremur.

Centralele Fukushima Daichi (cu sase reactoare) si Fukushima Daini (patru reactoare), situate in nord-estul Japoniei, sunt afectate cel mai mult.

Intr-o prima evaluare a situatiei, ASN arata ca exploatantul japonez Tepco al centralei Fukushima Daini, "a anuntat o crestere a presiunii in incinta reactorului nr.2". Ulterior, sistemul de injectie de securitate care permite asiguarea racirii reactorului a fost pus in functiune, potrivit ASN.

Eliberarea de vapori radioactivi prevazuta pentru a scadea presiunea urmeaza sa aiba loc in interiorul cladirii in care se afla reactorul, fara ca acestia sa ajunga in exterior, a precizat ASN, dupa anuntul facut de ministrul japonez al Industriei Banri Kaieda.

In ceea ce priveste Fukushima Daichi, alimentarea electrica a reactoarelor 1, 2 si 3 nu mai este asigurata, a precizat ASN amintind ca autoritatile japoneze au decis sa evacueze locuitorii de pe o raza de trei kilometri in jurul centralei si sa puna la adapost populatia de pe o raza de la trei la zece kilometri in jurul centralei.

"La centrala Onagawa, un incendiu care s-a declansat in sala masinilor a fost controlat", a precizat ASN, care intentioneaza sa informeze in mod regulat publicul in legatura cu evolutia situatiei.

17:00 Initial, guvernul a anuntat ca exista dificultati in racirea centralei si a declarat stare de urgenta in zona, dar a revenit si a precizat ca situatia e sub control. Starea de urgenta a dus si la inchiderea automata a altor patru reactoare din apropiere. Desi activitatea era inchisa la Fukushima, personalul a avut dificultati in a genera destul curent electric pentru a pompa apa care sa raceasca reactoarele. Dar nu s-a produs nicio scurgere radioactiva.

Incendiul a izbucnit la o a doua uzina, Onagawa, dar focul a fost stins, potrivit International Atomic Energy Agency.

Inainte ca autoritatile sa anunte ca e totul sub control, oamenii au fost evacuati pe o raza de 3 kilometri patrati in jurul centralei, iar celor din raza 3-10 kilometri patrati li s-a recomandat sa stea in case. 2.000 de persoane au fost evacuate. Deocamdata nu se stie daca aceste instructiuni raman valabile.

Visit msnbc.com for breaking news, world news, and news about the economy

Un focar de incendiu a fost semnalat intr-o cladire care adaposteste o turbina de la centrala nucleara Onagawa, din prefectura Miyagi, in urma cutremurului puternic care a afectat vineri aceasta regiune din nord-estul Japoniei.

Totusi, nicio scurgere radioactiva nici la aceasta centrala, nici la altele din prefectura afectata, nu a fost depistata in orele care au urmat cutremurului, au afirmat autoritatile. In total, 11 reactoare s-au oprit automat, a dat asigurari Ministerul Industriilor.

Cele patru centrale nucleare japoneze aflate cel mai aproape de zona afectata de puternicul cutremur de vineri au fost "oprite in conditii de securitate totala", a anuntat Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), citata de AFP. "Deocamdata nu s-au inregistrat scurgeri radioactive la nicio centrala nucleara", a precizat premierul Japoniei, Naoto Kan.

Totodata, Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AEIA) a anuntat ca cele patru centrale nucleare japoneze situate cel mai aproape de zona afectata de cutremurul de vineri au fost "oprite in deplina siguranta". Compania Tohoku Electric Power, care exploateaza centrala Onagawa, dar si Fukushima, la nord de Tokyo, nu a descoperit probleme la alte instalatii. Centrala sa cea mai importanta, Kashiwazaki-Kariwa, din prefectura centrala Niigata, situata cel mai departe de epicentru, ramane operationala.

LIVE: Tsunami apocaliptic in Japonia, dupa un seism puternic

Cele mai distrugatoare tsunami care au lovit omenirea. VIDEO

Marmureanu: Acest cutremur ar putea sa nu fie The Big One, cel asteptat

Alerta de tsunami pe toata coasta SUA. Harta propagarii valurilor

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Cele mai distrugatoare tsunami care au lovit omenirea. VIDEO
Cele mai distrugatoare tsunami care au lovit omenirea. VIDEO

LiveScience a realizat un top al unora dintre cele mai puternice tsunami care au lovit omenirea de-a lungul timpului. Tsunami din Japonia este al optulea fenomen de aceasta amploare care s-a petrecut in ultimii 52 de ani, in intreaga lume.

VIDEO incredibil. Tsunami de 10 metri inghite casele si vapoarele
VIDEO incredibil. Tsunami de 10 metri inghite casele si vapoarele

Tsunami de zece metri a ajuns vineri pe coastele Sendai (nord-est), in urma cutremurului puternic, cu magnitudinea de 8,9, produs anterior in largul coastelor Japoniei.

Japonia dupa tsunami:
Japonia dupa tsunami: "Oras cu 10.000 de locuitori, niciun semn de viata"

UPDATE: "Dintr-un oras portuar cu 10.000 de locuitori nu avem niciun semn de viata", anunta, sumbru, oficialii japonezi. Deocamdata, autoritatile au confirmat aproape 2.000 de morti si disparuti.

Recomandări
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen

Comisia Europeană a publicat, marţi, un raport cu privire la starea Spaţiului Schengen în anul care a trecut. Cu această ocazie, au fost anunțate priorităţile pentru anul următor.

 

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei
Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei

Răsturnare de situație în dosarul în care Vlad Pascu, tânărul care a provocat, vara trecută, accidentul de pe litoral, este judecat pentru omor din culpă.