Valul doi al pandemiei pare de nestăvilit în toată lumea. ”Avem o ultimă șansă”

Ultima actualizare: 11-11-2020 08:57

În timp ce Italia se îndreaptă din nou către carantină totală, potrivit presei din Peninsulă, multe alte state europene au tras deja obloanele, cel puțin parțial.

 

În Portugalia este stare de urgență, Ungaria a intrat în carantină, iar Bosnia a impus restricții în una dintre regiuni.

Toate promoţiile de Black Friday 2020. Intră AICI ca să nu pierzi reducerile momentului!

 

 

Și Moscova a decis să închidă restaurantele și barurile pentru două luni. În plus, forțele de ordine verifică pe străzi dacă localnicii poartă mască de protecție.

Iar în Statele Unite, aflate în plin proces de tranziţie după alegeri, al doilea val al pandemiei pare de nestăvilit.

La miezul nopții, în Ungaria a intrat în vigoare carantina parțială, care, printre altele, le interzice oamenilor să iasă din casă între orele 8 seara și 5 dimineața.

O măsură similară, valabilă între orele 23 și 5, este valabilă de miercuri în Bosnia, unde numărul pacienților conectați la ventilatoare aproape s-a dublat în ultima săptămână.

Și în Rusia autoritățile au anunțat noi restricții, începând de vineri până pe 15 ianuarie.

În Moscova, de pildă, se închid cafenelele, restaurantele și barurile, studenții și elevii de liceu vor învăța de acasă, iar spectacolele și concertele sunt anulate. Polițiștii fac zilnic verificari în mijloacele de transport în comun.

Alexei Kuznetsov, șeful Poliției Moscova: "Am verificat purtarea echipamentelor de protecție personală și am găsit 47 de abateri".

Yuriy Atyasov, șef Transporturi Moscova: "Conștiința și responsabilitatea socială a pasagerilor s-au îmbunătățit considerabil, pentru că mai bine de 95% dintre ei poartă mască de protecție".

În Spania, zeci de asistenți medicali s-au dezbrăcat în semn de protest în fața sediului Autorității de Sănătate Publică din Madrid.

Oamenii spun că Guvernul Regional tocmai a deschis un nou spital pentru bolnavii de COVID-19, dar nu s-a preocupat și de angajati.

Cadru medical: "Era nevoie de mai mult personal medical pentru spitalele pe care deja le avem. Deschiderea acestui nou spital nu va însemna o mai bună îngrijire a pacienților, ba din contră. Au reușit doar să risipească resurse".

 

Răspândirea virusului nu ține seama de vreme

 

Peste Ocean, Statele Unite au depășit pragul de zece milioane de cazuri de infectare cu SARS-COV2 confirmate de la începutul pandemiei.

Un milion de bolnavi au fost înregistrați doar în ultimele zece zile. Cel mai recent bilanț indică aproape 120.000 de mii de noi pacienti.

În total, 44 din cele 50 de state federale au anunțat creșteri abrupte privind îmbolnăvirile.

Anthony Fauci, imunolog: "Suntem cu mult peste 100.000 (de cazuri zilnice), este o situație de-a dreptul neplăcută. Cu toate acestea, nu e prea târziu să preluăm controlul".

În Dakota de Nord, cadrele medicale diagnosticate cu COVID-19, dar asimptomatice, pot rămâne să lucreze în spitale - pentru că unele unități se confruntă cu lipsa de personal.

Doug Burgum, guvernator Dakota: "Am putea fi puși în situația ca statul nostru, în următoarele două sau trei săptămâni, să fie grav afectat la nivelul capacității spitalelor. În unele regiuni deja vedem asta".

În New York - statul cel mai grav afectat de primul val al pandemiei - rata de pozitivare a depășit doi la sută, pentru prima oară după luni întregi.

Bill De Blasio, primar New York: "Din păcate, observăm o creștere majoră a ratei de pozitivare în orașul nostru, suntem într-o situație periculoasă și avem o ultimă șansă să oprim al doilea val".

În orașul El Paso din Texas, aceasta rată este de peste 20 la sută. O mie de pacienți sunt internati, dintre care trei sute la Terapie Intensivă.

Autoritățile au instalat zece morgi mobile și au solicitat încă patru, semn că se așteaptă la o creștere majoră privind decesele.

Pe de altă parte, cu gândul la sosirea iernii, un studiu realizat de Universitatea din Texas arată că nu contează vremea de afară: răspândirea virusului depinde aproape în totalitate de comportamentul oamenilor.

Doctor Dev Niyogi: "Vremea nu ne e nici prieten, nici dușman. Alegerile pe care le facem, acelea vor determina riscul de a ne infecta sau nu".

Potrivit Institutului Johns Hopkins, peste 238.000 de americani și-au pierdut viața din cauza coronavirusului.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO