Război în Ucraina. Sinteza evenimentelor, 7 iunie. Rusia a predat Kievului trupurile a 210 luptători ucraineni
Se întâmplă lucruri cumplite în Ucraina vecină. În Mariupol, orașul-port de la Marea Azov, distrus complet de ruși, ar fi izbucnit un focar de holeră. Cadavre putrezite zac pe străzi de luni de zile.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Iar în Severodonețk, unde se duc lupte grele, povestea Mariupolului pare să se repete. Peste 800 de civili s-au refugiat într-o uzină chimică - suține un om de afaceri din zonă. În plus, Ucraina acuză armata rusă că a răpit localnici din regiunea Herson, din sudul țării, și că îi ține în "camere de tortură".
Între timp, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a ajuns în Turcia, unde va discuta, miercuri, cu omologul său o soluție pentru deblocarea porturilor ucrainene și reluarea exporturilor de grâne.
Noi imagini din satelit arată dezastrul din regiunea Donbas. În Sloviansk, un orășel din Donețk, exploziile au format un crater imens, foarte aproape de ruinele care au fost până nu demult blocuri locuite. În satele din zonă, aflate încă sub controlul armatei ucrainene, militarii caută locuitorii care n-au reușit să plece, ca să-i ducă la adăpost.
Stuart Ramsay, corespondent Sky News: „Pare contraintuitiv, dar cu cât devine mai periculos, cu cât se intensifică bombardamentele, cu atât mai puțini oameni sunt dispuși să-și părăsească locuințele. Vor să rămână unde se simt cât de cât în siguranță, decât să se urce într-un camion și să fugă în alt oraș. Se aud bombe tot timpul”.
Camionul blindat străbate linia de contact dintre celor două armate.
Stuart Ramsay, corespondent Sky: „Trebuie să schimbăm direcția pentru că drumul pe care am mers până acum este lovit direct atât de ucraineni cât și de forțele ruse. Și, chiar dacă acest camion uriaș este blindat, în cazul în care ar fi lovit direct tot ar fi distrus”.
Într-un alt sat, câteva femei se ascund în subsolul casei. Se bucură să-i vadă pe militarii ucraineni, dar le este frică să-și părăsească buncărul improvizat, chiar dacă la câțiva kilometri se duc lupte grele.
Epidemie de holeră în Mariupol
Între timp, Rusia a început să predea cadavrele luptătorilor ucraineni uciși la oțelăria Azovstal. 210 trupuri au fost transferate la Kiev, unde se fac teste ADN pentru identificarea rămășițelor într-o stare avansată de descompunere.
Olena Tolkatchova: „Morga este deja plină de cadavre, din Kiev, din Bucea și din Irpin. Așa că trebuie să le punem pe celelalte într-un camion frigorific”.
Lucrătorii de la morgă caută documente printre hainele rupte și adună obiectele personale. Este începutul unui proces de durată.
Pe de altă parte, consilierul primarului ucrainean din Mariupol anunța că rușii au închis orașul, instituind carantina din cauza unui focar de holeră. Epidemia ar fi izbucnit pentru că, de luni de zile, cadavrele și gunoiul stau pe străzi.
Iar teama că istoria Mariupolului s-ar putea repeta la Severodonețk se adanceste pe zi ce trece. Unul dintre magnații Ucrainei, cu afaceri in industria chimică, spune ca aproximativ 800 de civili s-ar fi refugiat în uzina Azot din Severodoneţk. O parte dintre ei lucrau acolo. Iar în tot orașul se poartă lupte încrancenate.