Val de alerte false cu bombă în şcolile din Bulgaria, având legătură cu Rusia. A fost deschisă o anchetă pentru terorism
Parchetul din Sofia a lansat o anchetă privind suspiciunea de terorism în urma unor alerte false cu bombă ce au fost trimise pe adresele de e-mail ale mai multor şcoli din Bulgaria, conform unui anunţ făcut marţi de procurori.
În cadrul anchetei vor fi adunate dovezi cu privire la posibilitatea ca aceste farse să fi fost comise în scopul de a produce tulburări/frică în rândul populaţiei sau de a ameninţa/obliga o autoritate competentă, un membru al publicului sau un reprezentant al unui stat străin sau al unei organizaţii internaţionale să-şi îndeplinească sau să nu-şi îndeplinească o parte din atribuţii, conform procurorilor bulgari.
Luni şi marţi dimineaţa, zeci de ameninţări cu bombă au fost primite de şcoli din Sofia, Pleven, Sliven şi Burgas. O astfel de ameninţare a fost primită chiar şi de Universitatea de Economie Naţională şi Mondială. Şcoli din Sofia, Varna şi Burgas au primit prin e-mail ameninţări cu bombă şi în cursul zilei de luni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Principala pistă cu privire la aceste mesaje de ameninţare cu bombă trimise prin e-mail este că ar fi atacuri hibride legate de Rusia, conform declaraţiilor făcute de ministrul de interne Ivan Demerdzhiev, marţi, din Malko Tarnovo. El a precizat că astfel de ameninţări s-au produs şi în alte ţări europene, provenind din aceleaşi surse şi având acelaşi tip de abordare. Adresele de e-mail şi telefoanele de pe care provin aceste ameninţări sunt înregistrate în SUA şi Marea Britanie, conform lui Demerdzhiev.
El a adăugat că va convoca un grup de lucru inter-agenţii pentru a revizui protocolul de acţiune la primirea informaţiilor cu privire la dispozitive explozive, astfel încât pericolele potenţiale să poată fi analizate înainte de a se lua măsura evacuării unei şcoli, a unui aeroport sau a altor obiective de infrastructură.
Pedeapsa pentru terorism este închisoare între 15 şi 30 de ani, închisoare pe viaţă sau închisoare pe viaţă fără drept de comutare a pedepsei. Până în prezent au fost primite 102 alerte cu bombă în şcoli din regiunile Pleven, Sliven, Varna, Burgas şi Sofia, prin mesaje e-mail cu conţinut aproape identic, conform secretarului de stat din Ministerul de Interne Petar Todorov. El a precizat pentru jurnalişti, la Plovdiv, că nu există niciun pericol real.
Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.