Vaccinarea devine obligatorie în multe state din Europa. Amenzi greu de suportat pentru nevaccinați
În timp ce valul Omicron continuă să crească, în tot mai multe state europene, vaccinarea devine obligatorie.
Aşa cum e cazul Greciei, cei nevaccinaţi primesc amenzi greu de suportat. Medicii israelieni se tem că noua tulpină provoacă infecţii frecvente şi la copii, deși cei mici erau feriţi, în mare parte, de COVID. Sunt şi veşti bune: compania Moderna lucrează la un nou vaccin care să ofere o protecţie mai largă: și împotriva COVID şi împotriva gripei de sezon.
O secție rezervată pentru copiii bolnavi de COVID la spitalul Sheba din centrul Israelului a stat fără pacienți luni întregi, dar situația s-a schimbat în ultimele săptămâni. În valul anterior, recordul a fost de 15 copii internați simultan. Acum, bilanțul a fost depășit, iar experții spun că poate depăși un prag critic, dacă vor fi zeci de mii de copii infectați cu SARS-COV-2 în fiecare zi.
Mirit Haviv, coordonator Covid-19 la Școala Elementară Gretz: „E o nebunie. Nu e un val, e un tsunami. E un tsunami adevărat care distruge totul în calea lui.”
Dr. Itai Pesach, director Spitalul de Copii Safra, Sheba: „Am descoperit că sunt pozitivi în timp ce îi tratam pentru alte boli, iar COVID complică un pic afecțiunile pe care le au, dar pe de altă parte nu prezintă riscuri medicale semnificative pentru ei.”
Pe termen lung însă, atât de multe cazuri de COVID la copii ar putea avea efecte nedorite. Unii dintre cei care ajung la spital, dar și cei care sunt asimptomatici, dezvoltă sindromul inflamator multisistemic, o boală care afectează sistemul imunitar. Soluția ar fi vaccinarea, însă doar 15% dintre copiii israelieni cu vârste între 5 și 11 ani au primit serul. Chiar și așa, elevii merg în continuare la clase.
Dalit Stauber, ministrul Educației din Israel: „Aici, în israel, suntem absolut siguri că școlile deschise sunt cea mai bună opțiune, chiar și în cele mai dificile circumstanțe. Politica noastră este foarte clară: școlile rămân deschise, orice s-ar întâmpla.”
Pe de altă parte, Marea Britanie a redus carantina de la 10 la 5 zile pentru cei infectați. Ca să iasă din izolare însă, aceștia trebuie să aibă 2 teste negative consecutive, în a patra și a cincea zi. Medicii sunt nemulțumiți și spun că măsura e în detrimentul pacienților și a fost luată doar cu gândul la economia regatului, afectate de penuria de forță de muncă.
Sally Cutler, profesor universitar la East London: „Datele științifice nu s-au schimbat. Vârful infecției virale este, în continuare, între zilele trei și șase. Am văzut o reorientare de la informațiile medicale la cele economice, după presiunile făcute pentru a ține țara în funcțiune și pentru a ne asigura că serviciile esențiale nu duc lipsă de personal.”
De luni, Grecia a început să amendeze persoanele de peste 60 de ani care nu sunt vaccinate. Cei vizați trebuie să plătească o taxă lunară de 100 de euro dacă nu vor să primească serul. Sumele colectate vor fi folosite pentru a sprijini spitalele din Grecia.
Tot de luni, Grecia a început să amendeze persoanele de peste 60 de ani care nu sunt vaccinate. Cei vizați trebuie să plătească o taxă lunară de 100 de euro dacă nu vor să primească serul. Sumele colectate vor fi folosite pentru a sprijini spitalele din Grecia.
Dimitris, pensionar: „A mers foarte bine, oamenii nu ar trebui să se teamă de vaccin dacă vor să trăiască până la 100 de ani. Eu am 90 de ani!”
Și Italia a impus obligativitatea vaccinării pentru toate persoanele cu vârste peste 50 de ani, cu excepţia celor recent vindecaţi.
Iar începând din 10 ianuarie, toți italienii trebuie să prezinte certificatul de vaccinare pentru accesul în transportul public, hoteluri, piscine, sali de sport, restaurante, târguri şi congrese. Doar la locul de muncă mai este posibil accesul cu teste negative.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: coronavirus, europa, carantina, amenzi, nevaccinati, vaccinare obligatorie,
Dată publicare:
18-01-2022 08:01