Liderii G7 vor să plafoneze prețul petrolului rusesc. Cele mai importante decizii luate de liderii mondiali
Liderii G7, reuniţi într-un summit în Germania, urmează să lanseze acţiuni în vederea implementării unui mecansim de plafonare a preţului petrolului rusesc, cu scopul a lovi astfel o importantă sursă de venit a Moscovei.
UPDATE 11.45. Liderii G7 sunt de acord să lucreze pentru „dezvoltarea unui plafon de preț” pentru petrolul rusesc, a declarat un oficial american, conform AFP.
#BREAKING G7 leaders agree to work to 'develop a price cap' on Russian oil: US official pic.twitter.com/TxCNsUmU2R
— AFP News Agency (@AFP) June 28, 2022
G7 „le va cere miniştrilor să lucreze de urgenţă la elaborarea unei plafonări a preţului petrolului, consultând ţări terţe şi sectorul privat, cu scopul de a implementa o astfel de plafonare”, a dat asigurări acest oficial, cu câteva ore înainte de încheierea summitului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Comunicatul final al reuniunii, care se desfăşoară în sudul Germaniei, urmează să includă un acord, de principiu, privind crearea acestu mecanism, fără precedent şi complex, care să împiedice Rusia să-şi vândă petrolul peste un anumit preţ.
Ajungerea la un consens în acest subiect ar fi „un pas înainte destul de spectaculos” şi „unul dintre rezultatele cele mai semnificative” ale G7, aprecia luni principalul consilier diplomatic al preşedintelui american Joe Biden, Jake Sullivan.
El a recunoscut însă dificultatea tehnică a unui astfel de proiect.
„Nu este un lucru pe care să-l scoatem din sertar ca şi cum ar fi o metodă deja testată şi aprobată. Acesta este un concept nou”, sublinia el.
Această complexitate este subliniată, de asemenea, de către specialişti din sectorul energetic. Sectorul privat, mai ales profesioniştii din sectoarele asigurărilor şi transportului, urmează să fie implicaţi în acest mecanism.
Problema dacă şi cum să fie sancţionate hidrocarburile ruse este, de lansarea invaziei Ucrainei de către Vladimir Putin, luna dintre cele mai spinoase probleme a Occidentului, în contextul în care tarifele energiei au crescut vertiginos şi afectează puterea de cumpărare a gopsodăriilor.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că „nu ar paria pe Rusia” în ciuda progreselor făcute de forțele Moscovei în estul Ucrainei
„Experții militari ne spun că mișcările Rusiei sunt mult mai lente, mai puține decât se așteptau. Așadar Rusia intră în mult mai multe probleme”, a spus Ursula von der Leyen, luni, pentru CNN.
„Nu aș paria deloc pe Rusia. Din contră... ucrainenii știu pentru ce luptă. Sunt motivați. Iar rușii nu au niciun indiciu pentru ce luptă pentru că ei oricum nu văd niciun sens în acest război”, a mai spus aceasta.
Vorbind la Summitul G7 din Germania, președinta Comisiei Europene a spus că aliații Ucrainei rămân unificați.
„Am dezlănțuit șase pachete de sancțiuni grele împotriva Rusiei într-un timp record. Și într-adevăr, nu este ușor pentru membrii statelor noastre pentru că trebuie să plătească un anumit preț. Există unitate în toate acțiunile pe care le-am făcut”, a mai declarat aceasta.
„Putin nu s-a așteptat niciodată la această determinare, la hotărârea și la unitatea Uniunii Europene”, a conchis președinta Comisiei Europene.
Sursa: CNN
Etichete: Rusia, Ucraina, Comisia Europeana, ursula von der leyen,
Dată publicare:
28-06-2022 08:12