Uraganul Ian, unul dintre cele mai puternice care au lovit vreodată Florida. Vântul a bătut cu 240 de km/h
Două milioane de americani au rămas fără curent electric, iar în mai multe orașe s-au produs inundații de amploare.
Sunt urmările uraganului Ian, care s-a dezlănțuit asupra statului Florida. În punctul de maximă intensitate urgia a măturat coasta cu vânt de peste 240 de km pe oră și ploi torențiale. După această demonstrație de forță, uraganul a slăbit în intensitate fiind retrogradat la titlul de furtună.
Fort Meyers şi Tâmpă bay din sud-vestul Floridei s-au aflat în inima uraganului Ian. La apogeu, vântul a bătut cu 240 de kilometri pe oră.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
This reporter was struck by a fallen tree branch while covering Hurricane Ian pic.twitter.com/a0qJB3YV65
— CNN (@CNN) September 29, 2022
Zeci de comitate s-au aflat pe traiectoria urgiei, care s-a calificat pentru categoria a patra, din cinci, pe scara Saffir-Simpson. Aeroportul Jacksonville a anulat toate zborurile pentru 24 de ore.
Michael Hudak, reporter CBS News: "Rafalele de vânt se întețesc. În partea asta e parcarea de la subsolul clădirii, în cealaltă parte e oceanul. Nu pot să vă spun unde începe una și unde se termină cealaltă."
Furia naturii a produs haos și panică generală.
Localnic: "Locuiesc aici din anii '70. Aceasta este de departe cea mai groaznică furtună pe care am văzut-o."
Localnic: "E potop. Vedem mașini și bărci plutind pe străzi."
Cartierele s-au transformat în lacuri
Mai multe orașe aflate în zona de coastă au ajuns sub apă, iar în Fort Myers, inundaţiile au fost atât de severe încât cartierele s-au transformat în lacuri. Viitura depăşea pe alocuri trei metri, iar maşinile pluteau cu sutele în şuvoaie. În acest hotel, câteva persoane refugiate se proptesc literalmanete în uşi, ca să nu năvălească apa.
Briand Todd, CNN: “Acoperișul acestei case a fost distrus aproape în totalitate. Mă aflu în Largo, Florida, lângă comitatul St. Petersburg"
Acoperișul unui spital din Port Charlotte a fost rupt, iar medicii au fost nevoiți să mute pacienții într-un loc sigur.
Imagini surprinse de Stația Spațială Internațională arată anvergura uraganului.
Autoritățile le-au cerut oamenilor să-și părăsească locuințele și să se refugieze în adăposturile speciale. Dar nu toți s-au conformat.
Kevin Anderson, primar Fort Myers: "Vor trebui să aibă răbdare. Noi am emis ordine de evacuare, dar ei au ales să nu le respecte. Acum trebuie să suporte consecințele. Vom ajunge la ei cât de repede vom putea, de îndată ce vântul se va domoli, apa se va retrage și drumurile vor fi practicabile."
Când a năvălit asupra Floridei, temuta furtună a doborât și stâlpii de înaltă tensiune. În sud, aproape două milioane de oameni au rămas fără curent electric.
Președintele Joe Biden a aprobat un ajutorul federal de urgenţă pentru 24 dintre cele 67 de comitate din Florida. În plus, în zonele afectate au fost trimiși 3.000 de membri ai Gărzii Naţionale.
În ultimele ore, uraganul a mai pierdut din forță, devenind furtună tropicală, rafalele de vânt limitându-se la 150 de kilometri pe oră. Georgia și Carolina de Sud ar putea fi următoarele "ținte" - spun meteorologii americani.