Unul dintre cele mai mari mistere ale lumii: mormantul reginei egiptene Nefertiti ar fi fost descoperit. Teoria unui arheolog

nefertiti - getty

Nefertiti continua sa capteze imaginatia omenirii si sa fascineze de mii de ani. Arheologii n-au reusit sa descopere unde a fost inmormantata zeita...pana acum. Insa o noua teorie ar putea face lumina in unul dintre cele mai mari mistere.

Nicholas Reeves, un arheolog britanic din cadrul Universitatii Arizona, sustine ca a gasit ramasitele zeitei, ascunse chiar la vedere, adica in mormantul lui Tutankhamon, vestitul faraon egiptean, relateaza CNN. Si la aproape 100 de ani de la cea mai mare descoperire arheologica, mormantul lui Tutankhamon ofera noi indicii despre lumea Egitptului Antic.

Teoria indrazneata a fost oferita presei dupa o analiza complexa realizata pe fotorgafiile la rezolutie maxima publicate online de cei de la Factum Arte, o echipa de restauratori si arheologi din Madrid, care s-au ocupat si de realizarea unui facsimil al mormantului in care se afla faraonul Tutankhamon, in Luxor.

 

Citește și
Masca Tutankhamun
Masca funerara a lui Tutankhamon a fost distrusa. Operatiunea ciudata care a dus la deteriorare
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

In scanarile efectuate de specialisti pe facsimil, apar doua gauri in pereti, care indica locul unor usi "fantoma", in spatele peretilor. Astfel, mormantul lui Nefertiti s-ar afla intr-o alta camera, in spatele celei in care a fost descoperit mormantul lui Tutankhamon. Reeves mai sustine ca Neferitit ar fi ingropata in partea de nord a mormantului, in spatele unei usi secrete, blocata de constructorii piramidei.

O analiza genetica, realizata in urma cu cativa ani, indica faptul ca Tutankhamon ar fi fiul zeitie Nefertiti, dar teoria nu a fost confirmata total. Ani la rand, istoricii au crezut ca Tutankhamon este fiul lui Akhenaten si al surorii sale.

Ramasitele enigmaticei Neferititi ar fi fost descoperite anul trecut, dupa o scanare amanuntita a mormantului. "De cand am analizat mormantul, am testat dovezile incercand sa aflu daca este sau nu ceea ce cred eu. Dar, cu cat cercetam mai mult cu atat, gaseam informatii care imi intareau ipoteza si parea tot mai reala teoria mea. Daca ma insel, atunci asta e. Dar daca am dreptate, atunci ar fi o descoperire cutremuratoare, care ar putea schimba lumea, cel putin pe a egiptologilor".


Sursa foto: CNN

Mormanul lui Tutankhamon a fost descoperit de arheologul Howard Carter in 1922 si a fost deschis la inceputul anului 1923. A fost gasit intact, cel mai bine pastrat mormant antic descoperit vreodata. Pe langa mormant au mai fost descoperite 2000 de obiecte pentru care arheologii au muncit 9 ani ca sa le catalogheze pe toate. Reeves considera ca marimea neobisnuita a camerei funerare este datorata tocmai faptului ca a mai fost construita o camera secreta, in care se afla Neferititi.

El concluzioneaza ca, cel mai probabil, mormantul a fost original construit pentru a gazdui ramasitele unei zeite, dar refolosit pentru moartea neasteptata a lui Tutankhamon, care a murit la doar 17 ani.

"Atunci cand a avut loc inmormantarea lui Nefertiti, nu luase nimeni in calcul posibilitatea ca si Tutankhamon sa fie ingropat acolo. Dar, lucrurile s-au schimbat odata cu moartea neasteptata a Regelui, la un deceniu dupa ce a murit Nefertiti" a mai spus Reeves.


Nu este prima data cand istoricii si arheologii emit teorii despre locul unde a fost ingropat corpul zeitei Nefertiti. In 2003, Joann Fletcher, de la Universitea York, sustinea ca a descoperit o mumie neindentificata, a unei femei tinere, cunoscuta ca "Younger Lady", in interiorul unui mormant din Valea Regilor. Dar teoria a fost demontata de un alt cercetator, dupa ce s-a descoperit ca de fapt, mumia apartinea unui copil, baiat, de 15 ani.


Neferiti ofera mai multe intrebari decat raspunsuri, iar Zeita Egiptului ramane o enigma pentru istorici, arheologi dar si omenire. Teoria lui Reeves trebuie probata, iar arheologii continua sa examineze probele pentru a stabili daca teoria lui Reeves este reala sau nu.


 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Cum a evoluat arta egipteana. Un artist a creat un bust al lui Nefertiti atat de urat incat i-a scandalizat pe egipteni
Cum a evoluat arta egipteana. Un artist a creat un bust al lui Nefertiti atat de urat incat i-a scandalizat pe egipteni

Descoperirea unui bust al faimoasei regine Nefertiti i-a scandalizat pe egipteni care au luat in ras atat autoritatile cat si starea actuala a artei in Egipt, relateaza BBC.

Masca funerara a lui Tutankhamon a fost distrusa. Operatiunea ciudata care a dus la deteriorare
Masca funerara a lui Tutankhamon a fost distrusa. Operatiunea ciudata care a dus la deteriorare

Masca funerara din aur a lui Tutankhamon, care are o vechime de peste 3.000 de ani, a fost iremediabil distrusa in timpul unei operatiuni de reparare.

Descoperire uimitoare despre unul dintre cei mai cunoscuti faraoni egipteni:
Descoperire uimitoare despre unul dintre cei mai cunoscuti faraoni egipteni: "A fost rezultatul unui incest"

O "autopsie virtuala" realizata asupra ramasitelor faraonului egiptean Tutankhamon a aratat ca parintii sai au fost frate si sora si ca, din cauza incestului, el s-a nascut cu o deformatie la picior si avea solduri feminine.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.