Uniunea Europeana urmareste "cu atentie" situatia din Coreea de Nord
Uniunea Europeana urmareste "cu atentie" situatia din Coreea de Nord, dupa decesul liderului Kim Jong-il si desemnarea fiului sau Kim Jong-un pentru a-i succede.
"UE a luat nota de anuntul facut de presa de stat nord-coreeana privind decesul lui Kim Jong-il la sfarsitul saptamanii, probabil din cauza unei crize cardiace", a declarat purtatorul de cuvant al Inaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.
"UE urmareste cu atentie situatia si este in contact cu partenerii sai strategici pentru a impartasi cu ei analizele privind implicatiile posibile" ale decesului, a adaugat el.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Statele Unite, aliat apropiat al Coreei de Sud, anuntasera anterior ca urmaresc situatia indeaproape, dupa anuntul decesului lui Kim Jong-il, care conducea tara cu o mana de fier din 1994.
Fiul sau cel mai tanar, Kim Jong-un, cu varsta sub 30 de ani, a fost desemnat pentru a-i succede. UE joaca un rol in plan secund in negocierile privind dosarul nuclear militar, la care participa direct sase tari: cele doua Corei, Statele Unite, Japonia, Rusia si China.
Europenii au furnizat in ultimii ani ajutor umanitar Coreei de Nord, pentru a o aproviziona cu alimente, a ameliora serviciile de sanatate si a obtine acces la apa potabila.