Uniunea Europeană a decis declanșarea procedurilor pentru ca Ungaria să rămână fără drept de vot
Parlamentul European a votat, miercuri, pentru declanșarea procedurilor privind activarea Articolului 7, prin care Ungaria rămâne fără drept de vot în Consiliul European.
UPDATE 14.20: Parlamentul European a votat pentru declanșarea procedurilor privind activarea Articolului 7, prin care Ungaria rămâne fără drept de vot în Consiliul European, potrivit France24.
Rezoluția a fost votată cu 448 de voturi pentru, 197 împotrivă și 48 de abțineri.
Este un vot foarte important, pentru că este pentru prima oară când declanșarea procedurii de sancționare a Ungariei pentru derapajele în privința statului de drept se decide în Parlamentul European, unde erau necesare două treimi din voturi. În cazul Poloniei, procedura a fost declanșată de Comisia Europeană.
SARGENTINI REPORT ADOPTED. In historic vote, European Parliament for the first time calls for Article 7 rule of law sanctions against a member state. #Hungary pic.twitter.com/MHuzWDPH7T
— Lili Bayer (@liliebayer) September 12, 2018
Ora 09.50: „Ungaria nu va ceda şantajului european”, a spus răspicat premierul Viktor Orban în plenul Parlamentului European.
Declaraţia vine în contextul în care aleşii trebuie să se pronunţe miercuri asupra unui raport care acuză Budapesta de încălcarea valorilor democratice europene şi a statului de drept.
Premierul populist al Ungariei a denunţat demersul şi a spus că documentul nu reflectă realitatea şi insultă onoarea poporului maghiar.
Viktor Orban şi-a început discursul apărând cu înverşunare suveranitatea Ungariei.
Viktor Orban, premierul Ungariei: „Fiecare naţiune, fiecare stat membru, are dreptul să se organizeze după bunul plac. Ne vom proteja graniţele şi vom decide alături de cine trăim."
Orban a răspuns unui raport al Parlamentului European care susţine că Ungaria reprezintă o „ameninţare sistemică" la adresa valorilor democratice ale Uniunii Europene. Premierul ungar a declarat că ţara să este pedepsită din cauza politicilor anti-migraţie, dar nu a menţionat şi celelalte acuzaţii din document, legate de subminarea independenţei justiţiei şi a libertătăţii presei.
Viktor Orban, premierul Ungariei: „Am venit în faţa voastră să vă spun că nu veţi condamna o ţară, ci un popor. Veţi denunţa Ungaria, care e membră a familiei creştine europene de o mie de ani, o ţară care a a contribuit la măreaţa istorie europeană şi şi-a vărsat sângele la nevoie."
Parlamentarii europeni trebuie să se pronunţe asupra solicitării fără precedent din raport privind activarea Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene. Acesta lansează o procedură care ar putea lăsa Budapesta fără drept de vot în Consiliul European.
Viktor Orban, premierul Ungariei: „Cu tot respectul, dar într-o manieră fermă, trebuie să resping ameninţările, şantajul şi defăimarea din partea forţelor care susţin imigranţii în defavoarea Ungariei şi a poporului ungar."
Procedura în baza Articolului 7 a fost lansată deja la finalul anului trecut de Comisia Europeană în cazul Poloniei, pentru acuzaţii legate tot de subminarea statului de drept. Varşovia urmează să răspundă obiecţiilor europene.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: Ungaria, statul de drept, Viktor Orban, articolul 7,
Dată publicare:
12-09-2018 09:50